Venstre-politikeren Jørgen Winther promoverer slankebog med nyt angreb på den tidligere formand for Ernæringsrådet, Arne Astrup.

7,7 mio. kr. skulle kunne forsøde tilværelsen for de fleste danskere.

Så mange penge har den omstridte, offentligt ansatte ernærings-professor og slankeguru Arne Astrup og hans nære medarbejdere modtaget siden 1995 fra sukkerproducenten Danisco.

Beløbet - 7.677.220 kr. helt nøjagtigt - er det lykkedes for Jørgen Winther, Venstre-folketingsmedlem, at få presset ud af regnskabschefen på Arne Astrups arbejdsplads, Forskningsinstitut for Human Ernæring på Landbohøjskolen i København.

Det store beløb, givet af Danisco til forskningsprojekter under Astrups ledelse, afslører Winther i sin nye bog, »Ha' det rigtig godt!«, der udkommer om nogle dage på forlaget Gyldendal.

Venstre-manden er ikke i tvivl om, at de mange penge har gjort Astrup yderst venligt stemt over for sukker.

Jørgen Winther har tidligere kritiseret Astrup voldsomt for at have misinformeret hele befolkningen ved stædigt at påstå, at sukker ikke feder.

En god kunde
»Det er indlysende, at Danisco har været en rigtig god »kunde«, som bør behandles med respekt,« lyder Winthers tydeligt syrlige kommentar til det fyrstelige millionbeløb.

Jørgen Winther tvivler ikke på, at denne misinformation har kostet i form af voksende fedmeproblemer, større sygelighed og flere dødsfald:

»Industrisponsoreret forskning er tilsyneladende nødvendig, men kraftigt industrisponsoreret samt industridomineret forskning er livsfarlig!

En ny »sukkersag« skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at undgå, for en sådan er ødelæggende for tilliden til forskningsresultater og har følger for mange menneskers liv og velbefindende,« siger Jørgen Winther, der i sin bog tydeligvis har ønsket at genoptage sin »krig« mod Astrup.

Fatter ikke budskabet
Selv om Arne Astrup senere har erkendt, at sukker faktisk kan fede, er der - ifølge Winther - stadig mange, som ikke har fattet budskabet:

»Der er stadig mange danskere, der tror, at sukker slet ikke feder. Vi (Winther og medforfatteren Niels Ehler, red.) har f.eks. talt med både sundhedsplejersker og læger, som var 100 procent overbevist om, at vingummi ikke feder - for det indeholder jo kun sukker!«

Efter »sukker-sagen« er Winther nu stærkt betænkelig ved, at Arne Astrup og hans hold af skatteyderbetalte forskere nu har fået til opgave at undersøge værdien af den omvendte kostpyramide, som amerikanske forskere nu sværger til:

»Det svarer til at lade paven lave en kritisk vurdering af Koranens indhold og på denne baggrund bedømme, om man skal bevare de hidtidige katolske dogmer,« siger han.

Arne Astrup, som B.T. i går fandt i Paris, har haft held til at smuglæse den nye bog, men vil ikke kommentere dens mange nye angreb - heller ikke oplysningen om millionerne fra sukkerindustrien. Han siger dog: »Enkelte politikere er villige til hvad som helst for at promovere sig i medierne. Mere er der egentlig ikke at sige om Jørgen Winthers bog, som blot indeholder en gentagelse af de beskyldninger, han fremsatte om videnskabelig uredelighed mod mine medarbejdere og mig i januar 2003. Vi er imidlertid i mellemtiden blevet frikendt af bl.a. Ernæringsrådet og Videnskabsministeriets Udvalg for Videnskabelig Uredelighed, men det ser ikke ud til at have gjort noget indtryk på Winther,« siger Astrup.

Regnskabschef Morten Estrup, Landbohøjskolen, bekræfter, at Danisco har støttet Astrup-projekter med de næsten otte mio. kr.

Winthers slankebog, der ventes at give Venstre-manden en noget tykkere tegnebog, handler i øvrigt bl.a. om, hvordan man bliver slankere ved at tage et dagligt tilskud af omega3-fedtsyrer, mindre sukker, mere grønt og ved at motionere rigeligt. Bl.a. foreslår Winther, der også er læge, at vi spiser fisk og kød som morgenmad. Selv hævder Winther at have tabt sig ca. 10 kilo ved at følge kuren.