Masho var slet ikke fire år, da hun kom til Danmark. Meget tyder på, at hun var seks år. Det afslører kvinden bag den omtalte tv-dokumentar 'Adoptionens Pris', Kathrine W. Kjær.

I filmen følger men gennem fem år den lille pige Mashos ulykkelige adoption til Danmark. Masho savner sin mor og kan ikke falde til i Danmark.

- Mashos forældre har fortalt mig, at de løj hende to et halvt år yngre, fordi de fik at vide, at det var en god ide, fordi hvis hun var under fem år, så ville adoptionen gå hurtigere, og de ville for alt i verden ikke have, at hende og Roba blev skilt ad. Hun er knap fire år på papiret, da hun kommer til Danmark. Men i virkeligheden er hun nok knap seks år, siger instruktøren bag filmen til BT.

Mashos danske adoptivforældre, Henriette og Gert Vedsegaard, fik også at vide, at pigen sandsynligvis var ældre end de fire år, som der ellers stod på papiret. Men først efter børnene var kommet til Danmark.

- Da vi kommer hjem til Danmark, er vi flere gange til læge med Masho og Roba. Og her gør lægerne os opmærksomme på, at Masho kan være halvandet år ældre, end vi reelt har fået at vide, hun er. Det kan de se på hendes knoglestruktur. Vi kontakter så DanAdopt og spørger, om de er klar over det. Men de kommer ikke rigtig med nogen forklaring, og de vil ikke gøre noget ved det. Vi ønsker heller ikke rigtig at gå videre med det, da vi er jo glade for vores to børn, og vi ikke vil sætte en masse ting i gang, Men det er klart, at vi tænkte over det, da det jo er sværere for et barn jo ældre det er, at sige farvel til sine biologiske forældre, siger adoptivmoren Henriette Vedsegaard til BT.

Det bekræfter Katrine W. Kjær:

- DanAdopt fortalte Gert og Henriette, at de også havde en mistanke om, at Masho var ældre, men de ikke ville ændre det i papirerne, for så skulle Henriette og Gert igennem en ny godkendelsesproces, siger Kathrine W. Kjær.

'Jo ældre, jo værre'

Et barn, der bliver adopteret og fjernet fra sine forældre i en alder af seks år, bliver udsat for et endnu større traume, end et fire-årigt barn, der oplever det samme. Det forklarer Kuno Sørensen, psykolog ved Red Barnet.

- Jo ældre, jo værre. Det gør det ikke nemmere for Masho. Som seks-årig har hun et mere udviklet sprog og stærkere erfaringer, som hun benytter sig af. Det kan hun slet ikke bruge heroppe og det gør det endnu mere frustrerende for hende, forklarer Kuno Sørensen.- Hvis hun så ikke forstår hvorfor hun er kommet til Danmark, så kan hun udvikle en grundlæggende mistillid til omverdenen. Hvis ikke man kan stole på sine forældre, hvem kan man så stole på, vil hun spørge, forklarer Kuno Sørensen, der forklarer, at Masho kan komme gennem traumet, hvis hun forstår hvorfor hun er kommet til Danmark og hun er blevet forklaret, hvorfor tingene er som de er.

HVAD MENER DU? TROR DU DET HAR HAFT BETYDNING FOR HENDES SVÆRE START I DANMARK; AT HUN FORMENTLIG IKKE VAR FIRE MEN SNARERE SEKS, DA HUN BLEV BORTADOPTERET? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ BT'S FACEBOOK-SIDE HER