Den liberale tænketank CEPOS har foreslået brugerbetaling på lægebesøg for at spare samfundet for flere millioner. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser blankt.

Brugerbetaling på lægebesøg er en dårlig idé, lyder det fra sundhedsminister Astrid Krag (SF). Udmeldingen kommer på baggrund af en undersøgelse fra den liberale tænketank CEPOS, der viser, at hver sjette lægebesøg kunne have været erstattet af et telefonopkald eller en e-mail.

Indfører man en brugerbetaling på besøgene hos de praktiserende læger, ville det øge incitamentet til i stedet at ringe eller sende en e-mail til lægen, og det ville spare samfundet for flere millioner, vurderer CEPOS. Men den er Astrid Krag ikke med på.

- Brugerbetaling på lægebesøg bliver der ikke noget af. Det vil ramme småbørnsfamilier, pensionister og folk med få penge urimeligt hårdt, udtaler hun i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Et besøg hos lægen koster i dag 130 kroner, en e-mailkonsultation 41 kroner, og en konsultation over telefonen koster 25 kroner per gang. CEPOS foreslår derfor en brugerbetaling på 120 kroner per lægebesøg, da det er det, det koster at gå til lægen i Sverige, Norge og Finland. Det vil samtidig lette det enorme pres på de praktiserende læger, lyder det.

Astrid Krag er dog bange for, at brugerbetalingen vil få folk til at blive hjemme fra lægen.

- Jeg frygter, at syge vil afholde sig fra at søge læge eller venter, til sygdommen er forværret. Det er ikke min opfattelse, at folk i dag går til læge for sjov, og jeg mener ikke, vi kan bruge CEPOS-forslaget til noget, siger hun.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, er heller ikke begejstret for CEPOS’ forslag, og han er enig med Astrid Krag i, at patienter med farlige sygdomme måske så ikke vil møde op hos lægen for at få behandling, hvis de skal betale for besøget.

- Jeg har hørt den sang om brugerbetaling i mange år. Det er en dårlig idé, især fordi det har en enorm social slagside. Vi forsøger at undgå den sociale ulighed i sundhedsvæsenet ved at finansiere lægebesøgene proportionalt via skatten, og med en brugerbetaling vil det blive helt skævt, siger han.