Lyt til artiklen

Danmark som nummer to i den indledende gruppe ved ishockey-VM.

Det, der på forhånd ville have lydt som fri fantasi, kan rent faktisk blive en realitet – for ja, det danske landshold kan rent faktisk slutte på andenpladsen i den frygtede gruppe med topnationerne USA, Finland og Canada.

Med en lille portion medgang og held, når de sidste kampe spilles tirsdag.

Scenariet kan blive en realitet på grund af flere overraskende resultater i de seneste runder. Blandt andet at Finland først slog Canada og senere tabte til Tyskland i weekenden. Og at Canada mandag smed et enkelt point til Letland.

Men lad os først lige kigge på stillingen:

Det ved vi: De fire bedste går videre til kvartfinalerne. Indbyrdes kampe tæller ved pointlighed. Man får tre point for at vinde i ordinær tid. Man får to point for at vinde efter overtid, mens taberen her får et point. Danmark er på den baggrund bedre indbyrdes end Finland ved pointlighed, mens Danmark er dårligere end Canada.

Det er tæt under suveræne og ubesejrede USA – der ligner en godt bud på førstepladsen – og der er kun tre point mellem den nuværende andenplads og femteplads. Og et af holdene trækker sorteper i kampen i kvartfinalepladserne.

USA, Canada og Finland er sikre på at gå videre, mens Danmark og Letland kæmper om den sidste plads i knockoutfasen. Holdenes endelige placeringer er dog langtfra sikre. Sådan ser de resterende kampe ud i den indledende Gruppe B:

  • Tirsdag: Finland-USA (12.15)
  • Tirsdag: Canada-Tyskland (16.15)
  • Tirsdag: Letland-Danmark (kl. 20.15)

Og for lige at gøre det helt klart: Det danske landshold SKAL vinde over Letland for at gå videre til kvartfinalerne. Så det går vi i beregningerne ud fra, at Frans Nielsen og co. klarer.

I Gruppe B kan Danmark altså maksimalt få 14 point med en sejr i ordinær tid over Letland. Det vil udløse andenpladsen…

… hvis Finland samtidig taber til USA, og Canada taber til Tyskland (der ikke har noget at spille for. Hvilket dog ikke forhindrede tyskerne i at slå finnerne forleden). Begge nederlag må gerne ske i overtid.

Danmark kan også blive nummer to med en overtidssejr over Letland og et slutfacit på 13 point. Det vil udløse andenpladsen…

… hvis Finland og Canada taber deres kampe i ordinær tid.

Henter Canada til gengæld favoritsejren over Tyskland kan det maksimalt blive til en tredjeplads for danskerne, og vinder Finland også over USA bliver det ’kun’ til en dansk fjerdeplads.

Men altså stadig en kvartfinaleplads.

De danske spillere stå foran en nervepirrende afslutning tirsdag aften.
De danske spillere stå foran en nervepirrende afslutning tirsdag aften. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Det tætte opløb i Gruppe B er også blevet bemærket i Gruppe A. Her ligger Sverige lige nu nummer et inden tirsdagens 'gruppefinale' mod nummer to, Rusland.

Det er således, at nummer et fra den ene gruppe skal møde nummer fire fra den anden, nummer to skal møde nummer tre. Og omvendt.

Svenskerne kan med andre ord risikere at møde Finland, der med ret høj sandsynlighed kan slutte som firer (hvis finnerne taber til USA, og Danmark og Canada vinder). Derfor kunne svenskerne spekulere i at tabe til Rusland og i stedet blive nummer to, hvilket vil udløse en kamp mod Danmark, der i så fald vil blive treer.

Og uanset de danske kvaliteter ved VM på hjemmebane, vil de rød-hvide nok være at foretrække som kvartfinalemodstander for svenskerne.

Men her vil man ikke spekulere i at tabe.

»Nej, det har vi aldrig gjort (spekuleret i tabe for at møde dårligere modstandere, red.). Vi går altid efter sejren. Det er det eneste, der tæller,« siger den svenske landsholdsspiller Mikael Backlund.

Du kan følge Danmarks nervepirrende kamp mod Letland live her på BT.dk fra kl. 20.15 tirsdag aften