Kraftig storm på Antarktis' plateau gør, at norsk sydpolsekspedition er kommet bagud, 500 kilometer fra målet.

Den største norske sydpolsekspedition er blevet bremset af dårligt vejr. Endnu er der 500 kilometers strabadser tilbage for at nå polpunktet 14. december.

- I løbet af natten til onsdag steg vindstyrken, og det var ikke forsvarligt at begive sig ud. Dertil kommer, at der er stor risiko for forfrysninger, skriver ekspeditionens medlemmer på onsdagens blog.

Ekspeditionen, som består af direktør Jan-Gunnar Winther, historiker Harald Dag Jølle, tidligere skiløber Vegard Ulvang og eventyrer Stein P. Aasheim, har tilbagelagt 812 kilometer i isørkenen.

Firkløveret er nødt til at vente på bedre vejr, før de bevæger sig videre mod polpunktet, der ligger 2850 meter over havet. På grund af jordrotationen er atmosfæren tyndere ved polerne end ved ækvator, og det giver lavere tryk og mindre ilt.

Ekspeditionen har længe kæmpet med kuperet og vanskeligt terræn. Fra havniveau er ekspeditionen stille og roligt nået op på det såkaldte plateau, 3000 meter over havet.

Onsdag var der vindstød af stormstyrke og minus 30 grader, men nogle gode hjælpere havde placeret søde sager i depotposerne.

Den store norske ekspedition har som mål at nå frem til polpunktet på 100-års-dagen for den norske polarforsker Roald Amundsens flagplantning 14. december.

To andre norske og en australsk sydpolsekspedition er også i kamp med naturkræfterne. Den ene af de to øvrige norske ekspeditioner har også et depot på plateauet, men det står foreløbig urørt.

Den anden ekspedition tager turen med træski og tunge slæder, som er en tro kopi af Amundsens udstyr.

14. december er der planlagt en storstilet markering 100 år efter, at den norske ekspedition vandt kapløbet mod den britiske Robert Falcon Scott.

Norges statsminister, Jens Stoltenberg, og et større norsk følge vil efter planen være på Sydpolen for at tage imod ekspeditionerne.

/ritzau/NTB