Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Jeppe Bruus, foreslår, at man forlænger den midlertidige arbejdsmarkedsydelse for at »skabe tryghed om, hvad lønmodtagerne har at regne med«.

Mens debatten om dagpengesystemet raser, kommer Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Jeppe Bruus (S), nu med et forslag, der kan komme Enhedslisten og SF i møde.

De to partier på venstrefløjen har krævet lempelser af dagpengereformen, der blev vedtaget i 2010 af VK-regeringen med støtte fra de Radikale og Dansk Folkeparti. Reformen har betydet, at 40.000 danskere er faldet ud af dagpengesystemet efter at have opbrugt den toårige dagpengeperiode.

Men nu melder den socialdemokratiske uddannelsesordfører sig på banen med et forslag om at forlænge den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som regeringen indførte for at holde hånden under de personer, der er røget ud af systemet.

»Jeg foreslår, at man stopper udfasningen af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, der begyndes udfaset fra fjerde kvartal i år, og som vil være helt udfaset i juli 2016. Den skal i stedet forlænges, indtil et nyt dagpengesystem træder i kraft, formentlig i 2017,« siger Jeppe Bruus

Han kommer med forslaget, fordi der ifølge ham »er behov for at skabe tryghed om, hvad lønmodtagerne har at regne med«:

»Hvis man følger den model, så vil man have en toårig dagpengeperiode og en arbejdsmarkedsydelse på et og trekvart år (et år og ni måneder, red.), hvis der bliver behov for det,« siger Jeppe Bruus.

Han tilføjer, at forslaget ikke rører ved den dagpengemodel, der blev vedtaget i 2010:

»I stedet bygger det videre på det, som regeringen har gjort, siden vi trådte til, nemlig at sørge for at sprede sikkerhedsnettet for den enkelte lønmodtager bredere ud end den toårige dagpengeperiode,« siger Jeppe Bruus.

Den ophedede debat om dagpengereformen fik ny næring, da uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) i Berlingske onsdag beskyldte SF og Enhedslisten for at lyve i diskussionen om, hvor mange der rammes af dagpengereformen.

»Jeg synes, der er behov for at spille konstruktive løsninger på banen. Vi har set de sidste dage, at det udvikler sig til en meget hård og skinger debat om, om man kan ændre i det nuværende dagpengesystem eller ej. Mit håb er, at det kan være et forslag, man kan se sig i, både hvis man kommer fra Enhedslisten og SF, men også hvis man er radikal,« siger Jeppe Bruus, der mener, at forslaget vil være »realistisk inden for rammerne af finanslovforhandlingerne«.

Regeringen har nedsat en dagpengekommission, der kommer med et bud på fremtidens dagpengemodel senest ved årsskiftet 2015/16. Dernæst skal det forhandles politisk, og Jeppe Bruus vurderer, at et nyt dagpengesystem formentlig kan træde i kraft i 2017.