I et brev til Margrethe Vestager (R) går en række københavnske borgmestre til angreb på regeringens udspil til en udligningsreform, der får ordene grotest og uacceptabel med på vejen af Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Et bredt flertal i Københavns Borgerrepræsentation sender nu et brev til økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).Det sker som reaktion på den model, som regeringen mener, skal bruges til at sende penge fra by- til landkommunerne.

Glemmer hjemløse og langtidsledige

For modellen tager ikke højde for de særlige sociale udfordringer, som for eksempel hjemløse og langtidsledige, der er i København.

- Jeg håber, der er tid til, at både ministeren, regeringen og også kommunaludvalget lytter på de indspark, der kommer. Jeg mener, der er meget af den debat, der kører, der bygger på falsum, siger overborgmester Frank Jensen til Berlingske Nyhedsbureau om brevet, der også er en del af en høring.

I brevet, der også er underskrevet af blandt andre børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S), sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) og teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal, kritiseres en række af de kriterier, der lægger til grund for den såkaldte model 3, som er den model, Finansieringsudvalgets rapport og regeringen anbefaler, og som vil betyde et økonomisk tab for Københavns Kommune på 241 millioner kroner.

- Jeg er nødt til at tale københavnernes sag. København har slidt og slæbt for at få en sund økonomi, så vi kan gøre en bedre indsats for de svage i samfundet. Vi har igennem en lang årrække, hvert år effektiviseret økonomien med 200 millioner kroner. Nu er vi i en situation, hvor vi virkelig kan sætte ind, og så skal vi sende pengene væk fra København. Det er uacceptabelt, siger Frank Jensen.

Han er særligt utilfreds over, at den nye model tager ikke højde for Københavnernes sundhedstilstand og gennemsnitslevealder, der er lavere end i resten af landet.

Fik ingen penge med

- Med kommunalreformen overtog kommunerne et større ansvar for sundhedsområdet, men vi har aldrig fået nogle penge. At man så i udligningsreformen straffer os, fordi vi har en lavere gennemsnitsalder, nærmer sig det groteske, siger Frank Jensen.

Efter 2011 havde Københavns Kommune et overskud på 872 millioner kroner, men det er ikke meningen, at de skal bruges uden for København, mener Frank Jensen.

- Det er misforstået, hvis man tror, at det bare er midler, vi ikke kunne bruge. Det er midler, som man ikke nåede at bruge og som kan overføres til i år. Vi passer meget på, at vi ikke overskrider vores budgetter, siger han.

Ni andre kommuner, herunder Albertslund, Ballerup, Frederiksberg, Gladsaxe og Greve, bakker op om Københavns protest.