Det er ikke meget, vi er blevet klogere i kølvandet på onsdagens topmøde mellem EUs stats- og regeringschefer. Og dog.

De europæiske toppolitikere fik hverken fundet en afløser for britiske Catherine Ashton til posten som EUs udenrigspolitiske chef eller en afløser for Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd. Men alligevel kan statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) være rykket tættere på sidstnævnte topjob, som hun på rygtebasis har været kædet sammen med i månedsvis.

Det mener Rebecca Adler-Nissen, EU-forsker og lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, som vurderer, at den italienske favorit til posten, udenrigsminister Federica Mogherini, kan være rykket længere væk fra jobbet.

»Det tyder på, at den italienske udenrigsminister i mindre grad er spiselig som ny udenrigschef for østlandene, og da hun har samme partifarve som Thorning, så kan det alt andet lige betyde, at mulighederne for Thorning - hvis hun er interesseret - er en lille bitte smule større,« siger Rebecca Adler-Nissen.

»Men vi er kommet meget lidt tættere på en opklaring, og der er lige så meget spænding om udfaldet. Pinen er bare trukket ud,« siger hun.

Ifølge lektoren er det altså ikke sandsynligt, at Thorning kan lande jobbet som formand for Det Europæiske Råd, hvis Mogherini bliver udenrigschef, da de to begge har socialdemokratisk baggrund.

Det lader til, at det særligt er østlandene med Polen i spidsen, der har set sig sure på den italienske forhåndsfavorit, som var båret frem af den italienske premierminister, Matteo Renzi.

»Polen og en række andre »nye« lande var fortørnede over, at man kunne tage det for givet, at det skulle være en italiener, når de har følt sig snydt for topposter i flere omgange og har haft en officiel kandidat i Polens udenrigsminister, Radoslaw Sikorsk,« siger Rebecca Adler-Nissen og uddyber:

»Oven i købet har Italien allerede en toppost i Mario Draghi, der sidder på den europæiske centralbank, så hvorfor skulle de have en mere? Hvad er det egentlig, der berettiger Italien til den post? Og så ligger der også i det, at Italien har været for bløde over for Rusland. Det har helt sikkert spillet en rolle,« siger hun.

EUs stats- og regeringschefer skal nu mødes igen i slutningen af august for at forsøge at nå til enighed.

Thorning har gentagne gange slået fast, at hun ønsker at blive som dansk statsminister og at hun ikke er kandidat.