Mens piger ligger halvnøgne på strande eller i parker og solbader i fuld tillid til, at de er i fred for omverdenen, så lusker spionfotografer rundt og tager billeder af dem.

Kvinder, der ligger halvnøgne på strande og i parker, kan ikke vide sig sikre på, om de bliver fotograferet af en spionfotograf. På internettet findes adskillige fotos taget af spionfotografer, hvor man kan se omkring 20 danske kvinder. Helt klart ulovligt, oplyser advokat. Mens piger ligger halvnøgne på strande eller i parker og solbader i fuld tillid til, at de er i fred for omverdenen, så lusker spionfotografer rundt og tager billeder af dem. Bagefter sørger de nidkært for at lægge dem ud på nettet, hvor alle kan se dem og stemme om, hvorvidt der er tale om flotte eller grimme kvinder. Det foregår på en international side, hvor voyeurer præsenterer deres billeder og deltager i konkurrencen om 500 US-dollars - cirka 3.500 kr, som førstepræmien indbringer.

På www.voyeurweb.com har spionfotografer lagt to billedserier op, hvor omtrent 20 unge kvinder ligger halvnøgne eller i bikini på stranden, tydeligvis uvidende om, at de er blevet fotograferet. Den ene billedserie fra den 6. juni stammer fra Ishøj Strand, og den anden stammer fra en park i København, samt tilsyneladende en strand langs Nordsjællands kyst. Voyeurfotografen praler med at have taget billederne med en superkraftig 1.200 mm tele - den kaliber, paparazzifotografer bruger, og den afslører alle detaljer, blandt andet hos nogle piger, der er ved at tage badetøj på. Og fotograferne kommenterer pigernes tatoveringer i muntre vendinger på siden. Advokat Martin von Haller, der har speciale i internetjura, slår fast, at spionfotograferne bevæger sig på den forkerte side af loven:

»Der er ingen tvivl om, at det er forbudt at videregive og publicere den slags billeder på nettet - det er i strid med straffeloven.

Selvom man har taget billederne på et offentligt sted og ikke et privat sted, så er der en særlig bestemmelse i straffeloven, der siger, at man kan få bøde eller fængsel i indtil seks måneder, hvis man uberettiget videregiver billeder vedrørende en andens private forhold. Og når personer ligger nøgne på en strand, så må det helt åbenbart falde ind under private forhold,« siger advokat Martin von Haller til B.T.

Han mener i øvrigt også, at de fleste af personerne på billederne er genkendelige, og det gør bestemt ikke sagen bedre.

Set fra lovgivningens synspunkt er det for så vidt lovligt for personer at gå rundt og fotografere til »eget brug«. Men hvis de publicerer billederne for eksempel på nettet, så er det en klar overtrædelse af straffeloven. Hvorvidt spionfotograferne bliver pågrebet, er op til ofrene på billederne. For der skal være én, der råber op - og det vil typisk være de mennesker, der føler sig krænket, siger Martin von Haller.

Samme lovgivning betyder, at det ikke er lovligt at tage billeder af andres bryllupper og publicere dem. De værste krænkelser af denne lov er, hvis en person tager billeder af trafikofre og publicerer dem.

Siden www.voyeurweb.com er et samlingssted for spionfotografer og voyeurer, som får et kick ud af at tage billeder for eksempel ind under kvinders kjoler. Andre er mere avancerede og fotograferer under omklædningsrum i tøjforretninger eller sætter tasker med skjulte kameraer i kvinders omklædningsrum. Men mange tager også billeder på gader og stræder af pigerne. For månedens vinder er der 500 US-dollars på højkant - 3.500 kr. Andenpræmien er halvt så stor, og tredjepræmien indbringer 125 US-dollars.