Forsyningsselskaberne har monopol på energirådgivning, hvilket årligt koster danske virksomheder 100 mio. kr. Brancheforening efterspørger fri konkurrence.

Hvert år opkræves danske elbrugere et trecifret millionbeløb, der er øremærket til energirådgivning, som kun elforsyningsselskaberne må levere. Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) kalder rådgivningen for dårlig og vil have elselskabernes monopol afløst af fri konkurrence.

For hver kwh, danskerne bruger, opkræves en ekstra afgift på cirka 0,5 øre - penge som elselskaberne får for rådgivning og oplysninger om energibesparelser.

For danske virksomheders vedkommende løber afgiften ifølge FRI årligt op i cirka 100 millioner kroner. Analysechef i FRI, Henrik Garver, undrer sig over, at der på et såkaldt frit elmarked kan være en del, hvor der ikke er fri konkurrence.

- Samtidig er det jo paradoksalt, at forsyningsvirksomhederne skal stå for at give den rådgivning, der skal føre til mindre energiforbrug. Forsyningsselskaberne lever jo af at sælge energi, så jeg synes, det er problematisk, at de samtidig skal rådgive virksomheder om besparelserne, siger Henrik Garver til Ritzau.

/ritzau/