Efter at Ivan søndag hærgede øgruppen Cayman Islands i Caribien er næsten havlanden million indbyggere på Cuba evakueret, inden orkanen rammer landet senere mandag.

Ivan rev tage af huse og forårsagede oversvømmelser på hovedøen Grand Cayman. Lokale embedsmænd anslår, at mellem en fjerdedel og halvdelen af øens 15.000 huse er beskadiget i større eller mindre grad.

"Det er så slemt som det kan blive," fortale en beboer i telefonen fra femtesalen i den bygning, hvor han havde søgt tilflugt under Ivans hærgen.

"Det er en horisontal storm og luften ligner skum," sagde den 35-årige Justin Uzzell til nyhedsbureauet AP.

Selv om orkanens øje passerede syd om øen, tvang højvande mange indbyggere op på hustage. I Grand Caymans lufthavn stod startbanerne under en meter vand og kontroltårnets vinduer blev blæst ud. Der blev dog ikke meldt om dræbte på øen.

To skibe fra den britiske flåde, der allerede har ydet hjælp på Grenada, følger i Ivans spor og er klar til at hjælpe med redningsarbejdet på Cayman Islands.

Ivan Den Grusomme, som orkanen kaldes, samlede igen kræfter efter turen over øerne og er nu oppe i kategori 5 inden den senere mandag ventes at ramme Cuba. Myndighederne advarer om bølger på op til 7,5 meter, der kan skabe store ødelæggelser i kystegnene.

Orkanen er den værste, som truer Cuba siden Fidel Castro tog magten i 1959. Ivan har foreløbig kostet 65 mennesker livet i Caribien.