DR får endnu en gang kritik for etikken i sine programmer. Ekspert mener, de bør holde deres producenter i kortere snor.

Onsdag aften rullede programmet ‘Hvad du ikke vidste om Danmark - Politiklager’ over skærmen på DR1. Programmet retter en skarp kritik af klagemulighederne i politiet og præsenterer en række personer, hvis pårørende er blevet dræbt af skud.

Programmet er produceret af Larm Film, der ved årsskiftet gjorde sig berygtet, da BT kunne afsløre, at de havde iscenesat en demonstration mod en tidligere bankdirektør foran Retten i Hjørring.

Men episoden i januar har ikke skræmt DR fra at bruge Larm Film, der nu igen får kritik for sine metoder. Denne gang kommer kritikken fra politibetjentenes fagforening Politiforbundet og fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed DUP. De anklager Larm Film - og dermed også DR - for at have undladt at bringe fakta og for at bruge ufine metoder under optagelserne.

- Man laver en ensidig kritik uden egentlig at fortælle, hvordan ordningen rent faktisk hænger sammen, siger kontorchef hos DUP Rasmus Blaabjerg.

Den ordning, han henviser til, er den øverste ledelse i DUP, Politiklagerådet. Politiklagerådet består af fem personer, der alle er uafhængige af politiet. Det er en advokat, en dommer, en universitetslærer og to lægpersoner.

Beslutningen om at undlade den del i programmet forsvarer DRs faktaredaktør og redaktør på ‘Hvad du ikke vidste om Danmark - Politiklager’.

- DUPs bestyrelse består rigtignok af uafhængige personer, men de efterforsker ikke sager og behandler kun overordnede principielle sager, svarende til cirka to procent af det samlede antal sager, så det ændrer ikke ved, at det stadig er politiet, der undersøger sig selv. Jeg synes ærligt talt, at det ville klæde DUP at forholde sig til den kritik, som bliver fremført i programmet i stedet for at forsøge at fjerne fokus fra det, det handler om. Nemlig borgernes tillid til politiklagesystemet, siger Anders Thomsen.

Direktør i DUP, Kirsten Dyrman, stillede 23. maj op til interview med programmets vært, Adam Dyrvig Tatt. Han mødte op sammen med tre produktionsassistenter. Undervejs i interviewet viste det sig, til Kirsten Dyrmans store forbavselse, at to af personerne slet ikke var en del af produktionsholdet, men derimod to personer, der havde indgivet klager - den ene til DUP. Værten konfronterede Dyrman med de to personer, selv om det var stik imod den indgåede aftale.

En proces, der dengang blev godkendt af den ansvarlige hos DR.

- Jeg blev gået rigtig nært på. Jeg blev løjet op i mit åbne ansigt, selv om vi havde stillet os til rådighed og var tillidsfulde. Det var rigtig ubehageligt at blive taget ved næsen, siger hun til BT.

Efterfølgende klagede Kirsten Dyrman til DR, hvilket betød, at klippet ikke kom med i programmet. I dag fortryder Anders Thomsen fra DR Medier, at han godkendte fremgangsmåden.

- Set i bagklogskabens klare lys fortryder jeg, at jeg godkendte den ide. Det har jeg også undskyldt over for Kirsten Dyrman, siger ansvarlig redaktør Anders Thomsen til BT.

Programmet lægger sig ind i en række af DR-programmer, der har modtaget kritik. Senest DRs prognoser i forbindelse med kommunalvalget, som skød langt forbi det endelige resultat. Lektor ved Roskilde Universitets Institut for Kommunikation Michael Bruun Andersen mener, at DR bør have mere præcise kontrakter med sine leverandører.

- I nogle af DRs afdelinger har man åbenbart problemer med at være præcise i sine krav til eksterne producenter. Man har måske lidt for stort fokus på at lave programmer, der giver smæk for skillingen. Det har en række journalister i DR også selv kritiseret, siger Michael Bruun Andersen.


FAKTA:

Optagelser bragt i TV Avisen viste vrede demonstranter i forbindelse med retsagen om den krakkede EBH Bank. Men optagelserne var manipulerede.

BT afslørede, at produktionsselskabet Larm Film forinden havde arrangeret og instrueret demonstrationen, der skulle bruges i et program til DR om finanskrisen. Programmet blev efterfølgende aflyst.