Psykisk syge fylder arresthuse

I Vestre Fængsel kæmper ni ud af ti varetægtsfængslede med psykiatriske lidelser.

Mange varetægtsfængslede i de danske arresthuse kæmper med en psykiatrisk lidelse, skriver Politiken.

Det viser en ny undersøgelse i Danmarks største arresthus, Vestre Fængsel, som Kriminalforsorgen har gennemført fra 2009 til 2012.

Ifølge undersøgelsen havde ni ud af ti af 672 udredte varetægtsfængslede en eller anden form for psykiatrisk lidelse – 83 procent har andre psykiske lidelser som depression, personlighedsforstyrrelser og misbrug af alkohol eller narkotika, mens otte procent har en decideret sindssygdom som eksempelvis skizofreni.

Undersøgelsen har kun gransket de indsatte i Vestre Fængsel, men konklusionen læner sig ifølge rapporten tæt op ad lignende studier fra udlandet, og psykiatrikonsulent i Kriminalforsorgen Peter Kramp mener, at den peger på et langt bredere problem.

»Hovedtendensen vil man også kunne finde i andre arresthuse«, siger han, men understreger, at der kan være regionale forskelle, fordi storbyerne ofte tiltrækker personer med svære psykiske lidelser.

Han bakkes op af formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, som begræder situationen, der ofte går ud over hans medlemmer, der dagligt må håndtere indsatte med svære psykiske problemer – en opgave, som de ifølge ham ikke altid er rustet til.

»Det er rigtig slemt. Og der er ingen tvivl om, at det er et problem i samtlige arresthuse og fængsler«, siger han.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) siger til Politiken, at der i fremtiden skal gøres mere for at forbedre forholdene.

»Der er flere initiativer på vej. Det her er et massivt problem, og vi må se på, hvad vi kan gøre bedre. Men vi har sat penge af, så man kan øge sundhedsbetjeningen i fængslerne, og vi tilknytter psykiatriske konsulenter til alle arresthuse«, siger Karen Hækkerup.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08