Lyt til artiklen

Er der gået sure sokker, havregrød og nullermænd i romantikken, så fortvivl ikke. I kan stadig nå at redde jeres forhold og finde tilbage til hinanden igen.

Det påstår i hvert fald parterapeuten Ingrid Ann Watson, som netop har udgivet bogen ”Elsk ham igen.” Her giver hun gode råd til især kvinder om, hvordan de igen kommer til at synes, at de er gift med verdens lækreste mand.

Læs interviewet med hende her og få et par af hendes fif.

Med B.T. Plus får du:

-Guide til hvordan du og din partner finder tilbage til kærligheden.

-10 veje til at få kærligheden tilbage

-4 gode råd til kvinder fra parterapeut Martin Østergaard

-10 råd til manden, om hvad han kan gøre, for at hold flammen brændende i parforholdet.


Hvad gør man, når forholdet bliver kedeligt? Når samtalerne bliver til diskussioner? Når ansvar bliver til skyld, og når ægteskabet bliver en byrde frem for en gode?

Nanna Nørregård-Nielsen, 34, og Niels Christian Hancke, 37, fra København tog kampen op mod skilsmissestatistikkerne, da ægteskabet begyndte at vakle.

- Vi kunne mærke, at vi var inde i nogle dårlige rutiner, hvor vi bare gik og var irriteret på hinanden. Vi kørte nærmest hver vores egoløb i parforholdet. Jeg faldt i hvert fald ind i sådan en mig-rolle. - Hvorfor er det altid mig, der skal gøre dit og dat?,” fortæller Nanna, og Niels tilføjer:

- For mig handlede det om, at vi gled længere fra hinanden. Hvis der var noget galt, så kunne vi nærmest kun gøre den anden endnu mere irriteret.

Falliterklæring

Parret har været gift i 4 år, men sammen i 16 år. Ud over mor og far består familien af to børn på 5 og 6 år. Og på et tidspunkt kunne børnene da også mærke irritationen fra mor og far.

Foto: Esben Salling
Vis mere

- Vi kunne stå i supermarkedet, hvor børnene egentlig ikke var urimelige, men hvor den korte lunte gjorde, at man ikke havde overskud til noget som helst. Så bad man dem bare om at holde deres kæft, fortæller Nanna, som først fik ideen om parterapi.

I begyndelse var Niels og hans manddom knap så begejstret for ideen.

- Det skulle lige op at vende. Jeg tror det er sådan en mandeting. Jeg kan huske, at jeg tænkte,  -hvis man skal til parterapi, så kan det også bare være lige meget. At parterapi var lidt af en falliterklæring, siger Niels, som til sidst valgte at give det et forsøg.

Nanna var da også skeptisk, men det ændrede sig allerede under første gang i parterapi.

- Jeg fortalte hende, at jeg var der, fordi jeg håbede på ægteskabet, men at jeg ikke troede på det.

- Men der er ingen smuthuller, når man går hos hende. Så skal man tro på, at det kan lykkedes, så jeg måtte ændrer min indstilling. Tro på ægteskabet, fortæller Nanna.


Kærestedag

En øvelse eller et fast element, som parret har taget med fra Ingrid Ann Watsons parterapi, er kærestedag.

Den afholdes en gang om ugen, hvor parret skal lægge en dag eller nogle timer af til at pleje forholdet.

- Jeg har specielt været rigtig glad for kærestedag. Så er der afsat tid til, at vi kan tale sammen, Hvis man bare har en gram af irritation over noget, så bliver det taget i opløbet, siger Niels, som vil råde andre mænd til at æde stoltheden og gå i parterapi, før man giver op på sit ægteskab.

- En anden ting vi har lært i parterapi er, at tale sammen i jeg-form. På den måde bliver det ikke anklager mod den anden, og udgangspunktet for hele samtalen bliver en anden. Det handler i bund og grund om at lære at tale sammen. Og lytte til hinanden,” lyder det Nanna, som i dag føler sig meget klogere på ægteskabet.

Niels og Nanna er glade sammen i dag, og har genfundet kærligheden. De går stadig i parterapi, da de stadig ikke ønsker at blive endnu et tal i skilsmissestatistikkerne.