Måske har du lagt mærke til, at der har stået en brandbil på Store Torv i Aarhus i weekenden.

Men det er ikke en hvilken som helst brandbil. Den er 60 år gammel og tysk. Den er købt for 60.000 kroner, og om lidt skal den ud på sit livs udrykning.

Ejeren Aleks Konge vil nemlig krydse 40 lande i en 37.000 kilometer lang tur til Thailand i veteranbrandbilen.

»Det er lidt af en drøm at kunne tage sådan en rejse i en 60 år gammel brandbil,« siger han til B.T. Aarhus, da han søndag viser brandbilen frem på torvet en måned inden afgang.

Aleks har sammen med de andre fra PICNIC Club skiftet den gamle motor ud med en ny, der kører på biodiesel.
Aleks har sammen med de andre fra PICNIC Club skiftet den gamle motor ud med en ny, der kører på biodiesel. Foto: Jeppe Emil Gurlev
Vis mere

31-årige Aleks Konge tager turen sammen med sin franske kæreste og flere venner fra udlandet, der alle har arbejdet i rejsebranchen, inden coronapandemien ramte verden over.

Sammen har de dannet rejsegruppen PICNIC Club, der løbende vil skrive om deres et år lange tur på Facebook.

»Vi har ikke mødt en eneste, der ikke synes, at det er et spændende projekt. Men mange synes, at det lyder umuligt at køre 37.000 kilometer i streg.«

»Det er det ikke. Der er jo folk, der kører lige så langt om året frem og tilbage på arbejde. Vi kører så bare hele vejen til Thailand,« siger han.

Turen vil blandt andet gå igennem Sverige, Ukraine, Aserbajdsjan og Iran for blot at nævne et par af de mange lande, som gruppen skal køre igennem.
Turen vil blandt andet gå igennem Sverige, Ukraine, Aserbajdsjan og Iran for blot at nævne et par af de mange lande, som gruppen skal køre igennem. Foto: Jeppe Emil Gurlev
Vis mere

Aleks Konge bor i Thailand, hvor han driver og ejer et rejsebureau, der under corona har været helt på standby. Turen mod Thailand er i virkeligheden derfor også en hjemrejse for ham.

Dog en lidt lang én af slagsen.

»Mange tager jo bare en billig flybillet til Thailand. Men hvis jeg købte en billet og var hjemme i morgen, ville jeg ikke have meget at komme tilbage til. Hele turistbranchen er jo lukket i Thailand.«

»Nu har jeg tiden til sådan en tur, og den kommer jeg nok ikke til at have igen,« siger han.

Aleks Konge opdagede, at brandbilen var til salg i Ebeltoft efter, at han kom hjem på besøg i Danmark for omkring en måned siden. Her slog han til for i alt 60.000 kroner.

»Ideen med at tage turen i en brandbil er ret simpel. Vi vil gerne have en gammel bil, fordi de også er nemme at reparere. Alle biler vil på så lang en tur opleve at bryde sammen. Når vi bryder sammen i Kasakhstan in the middle of nowhere, så er det også mekanik, der nemt kan repareres.«

»Looket med sirener og det hele er bare en fed bonus,« siger Aleks Konge med et smil.

Inden afgangen i oktober skal Aleks Konge og kæresten nå at gøre vognen helt klar. Blandt andet skal det bageste af brandbilen indrettes til soveværelse.

Ud over at skulle køre det meste af turen sejler gruppen med om bord på to containerskibe fra Oman til Indien og fra Sri Lanka til Singapore.
Ud over at skulle køre det meste af turen sejler gruppen med om bord på to containerskibe fra Oman til Indien og fra Sri Lanka til Singapore. Foto: Jeppe Emil Gurlev
Vis mere

»Vi skal jo sove en del i vognen. Så det skal også gøres lækkert. Vi isolerer bagrummet og lægger en god seng ind. Så kan vi sove, der hvor de gamle brandslanger har været,« siger han.

Den gamle motor er skiftet ud med en ny, der kører på biodiesel, så der kan spares penge og udledning af partikler.

Med projektet, som både bliver dokumenteret igennem de sociale medier og klip til en film til hans rejsebureau, håber gruppen at kunne sætte fokus på bæredygtighed og en alternativ måde at rejse på.

Undervejs på rejsen vil gruppen mødes med lokale fra både turismemyndigheder og turistbureauer for at dokumentere bæredygtige initiativer i turismeindustrien.

Undervejs vil gruppen gennem sociale medier invitere rejsende med om bord på brandbilen.
Undervejs vil gruppen gennem sociale medier invitere rejsende med om bord på brandbilen. Foto: Jeppe Emil Gurlev
Vis mere

Derudover vil gruppen løbende invitere private rejsende med om bord på brandbilen helt gratis, hvis man tilfældigvis står det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt på den lange tur.

»Vi er ikke de første til at tage sådan en rejse. Vi har snakket med mange, der har taget lignende ture tilbage i 60erne, hvor det var normalt. Vi håber at kunne sætte fokus på slow travel og at rejse bæredygtigt.«

»Det er jo ikke destinationen, men selve rejsen, der betyder noget,« siger han.

Selvom mange forbipasserende på Store Torv har fortalt Aleks Konge, at turen lyder vild eller umulig, så mener han selv, at den er ret mild.

»Jeg er 31 år og har rejst i det meste af verden, siden jeg var 16 år. Jeg har rejst et år i en tuktuk gennem Cambodja og har også rejst i Nordkorea. Hvis man ser helt konkret på det, er det i virkeligheden ikke så tosset en tur,« siger han.

For Aleks Konge er det helt specielt at starte rejsen fra hans hjemland.

»Jeg er fra Skive, men har ikke boet i Danmark i mange år. Det er helt specielt at starte turen her fra Danmark. Jeg har allerede følelsen af at være ude at rejse.«

Aleks Konge og resten af PICNIC Club kører fra Danmark 24. oktober fra Bella Center i København.