S-formand Helle Thorning-Schmidt siger ét og gør noget andet i udlændingepolitikken.

Sådan lyder kritikken fra vennerne i de Radikale, der undrer sig over, at Socialdemokraterne og SF vil stemme for regeringens stramning af udvisningsreglerne, når Thorning for et halvt år siden afgav et løfte om at ophøre med at stramme udlændingeloven.

- Det strider imod det, som Helle Thorning har sagt om, at der ikke er brug for flere stramninger af udlændingeloven. Det synes jeg selvfølgelig er beklageligt. Hun sagde endda, at 'nok er nok', og nu er hun med til at stramme yderligere, siger integrationsordfører Marianne Jelved (R) med henvisning til udtalelser fra S-formanden i december:

- Det, man forbinder med udlændingepolitikken, er jo familiesammenføringsreglerne og reglerne for permanent opholdstilladelse. Og også asylreglerne for den sags skyld. Her kan jeg ikke se, at der bliver behov for yderligere stramninger end der, hvor politikken ligger nu, sagde Thorning dengang.

Regeringens nye forslag om at kriminelle udlændinge skal kunne udvises fra Danmark, uanset hvor kort en frihedsberøvelse de er blevet idømt, er en del af regeringens betaling til DF for, at partiet stemme for efterlønsreformen, siger Jelved.

Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup er uenig med Jelved.

- Min kommentar til det er, at det må du spørge Helle om. Men hvis jeg skal tolke, hvordan jeg selv har opfatter det, Helle siger, handler det om, at regeringen hele tiden har lavet det ene forsøg efter det andet på at forhindre, at folk kan komme til landet. Dér synes vi, at der er strammet rigeligt. Men det her forslag handler om noget andet – det handler om udvisning af kriminelle udlændinge – og det er ikke et integrationsspørgsmål, siger Karen Hækkerup.

Helle Thorning-Schmidt svarede i går ikke tilbage på Berlingskes henvendelse.

Marianne Jelved fastholder, at den aktuelle lovstramning også hører ind under de områder, Thorning fredede.

- Det er paragrafferne i udlændingeloven, der ændres, siger Jelved, der mener, forslaget strider imod det fundamentale princip om, at tvivlen skal komme den anklagede til gode.

- Integrationsminister Søren Pind har selv udlagt den her lov som, at tvivlen skal komme udvisningen til gode. Det vil sige, at loven bevæger sig på kanten af menneskerettighederne. Man vil altså hellere udvise en for meget end en for lidt.

Synes du, at Socialdemokraterne løber fra deres løfte om ikke at stramme mere på udlændingeområdet?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. i morgen