Apoteker-foreningen vil kræve 23 lægemidler fjernet fra hylderne, fordi de kan give alvorlige skader.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>23 godkendte, ofte anvendte lægemidler er direkte farlige og kan true dit liv og helbred eller har slet ikke den positive virkning, som medicinalfirmaet hævder. Ved flere af de godkendte lægemidler er der registreret direkte livstruende bivirkninger som pludseligt vejrtrækningsstop og uregelmæssig hjertefunktion.

Det er Apotekerforeningen, der - tilskyndet af den sidste tids voksende dikussion om patienters sikkerhed - nu har taget det usædvanlige skridt at rejse krav om, at de 23 kendte lægemidler forbydes - dvs. afregistreres af den ansvarlige myndighed, Lægemiddelstyrelsen.
Disse lægemidler kræves fjernet

Abalgin, tabletter, kapsler, Cisaprid, tabletter, Prepulsid, tabletter, Doloxene, kapsler, Fenylbutazon, tabletter, Letigen, tabletter, Benzokain-salol, kutansuspension, Borsyre Viskøs, liniment, Dolodent, opløsning til pensling, Ferroplex-frangula, tabletter, Opium, dråber, Papaverin, tabletter, Resorcinol, øjendråber, Kodamid, tabletter, Koffein-fenazon, tabletter, Koffisal, Cafergot Comp, supposistorier, Ergokoffin, tabletter, Gynergen Comp, supposistorier, Bisolvin, oral opløsning/tabletter, Bromhexin, oral opløsning/tabletter, Viskolyt, oral opløsning/tabletter, Venoruton, kapsler.



»Vi har gennem længere tid gennemgået hele lægemiddelsortimentet og mener, der er grund til at rejse en berettiget tvivl om nogle lægemidlers effekt og deres relevans på læggemiddelmarkedet,« siger chefen for Apotekerforeningens lægemiddelafdeling, Inger Duus Nielsen.

»Nogle af de lægemidler, vi foreslår afregistreret, sælges i store mængder, men spørgsmålet er, om de overhovedet virker.« Abalgin og Doloxene er to af de kendte lægemidler, som apotekernes brancheorganisation nu kræver forbudt i Danmark.

En kendt overlæge, Mogens Wernberg, intensivafdelingen på Skejby Sygehus, er enig med Apotekerforeningen i, at de to præparater kan undværes:

»Anvendelsen bør begrænses mest muligt på grund af risikoen for forgiftning og alvorlige bivirkninger som bevidsthedssvækkelse, vejrtrækningsstop eller besvær og hjertearytmi (rytmeforstyrrelser i hjertet, red.)«.

Lægemidlerne Cisaprid og Prepulsid, som bruges til behandling af mave-tarmsygdomme, kræves nu også forbudt. Midlerne mistænkes alvorligt for at være skyld i dødsfald på grund af pludselige forstyrrelser i hjertets rytme. Midlerne er, ifølge »Dagens Medicin«, allerede under skærpet overvågning hos Lægemiddelstyrelsen.

Når 23 almindelige lægemidler nu kræves fjernet, fordi de kan være farlige eller ikke hjælper, kunne det tyde på, at det er alt for let at få godkendt lægemidler i Danmark?

»Det er ikke min opfattelse. Ved godkendelsen skal vi tage stilling til tre ting: klinisk effekt, kvalitet og sikkerhed, og det er så op til producenten at levere klar dokumentation for, at produktet lever op til kravene.

Men det vil altid være en afvejning af fordele over for ulemper. Al medicin har bivirkninger,« siger sektionsleder, jurist Mette Aaboe Hansen, Lægemiddelstyrelsens afdeling for lægemiddelgodkendelse.

»Men selv om et produkt er blevet godkendt, er der en konstant overvågning, som bl.a. bygger på bivirknings-indberetninger fra lægerne.«

Hvornår stopper I for salget af de 23 farlige eller uvirksomme lægemidler? »Nu har jeg ikke set henvendelsen fra Apotekerforeningen endnu (sendt i juli, red.) og begrundelserne. Men da nogle midler alene er godkendt i Danmark, mens andre er godkendt i EU-regi, er det slet ikke så ligetil.

Hvis der er tale om EU-godkendelse, er vi bundet af den, og spørgsmålet om afregistrering skal således rejses over for de øvrige lande, hvorefter det fælles EU-lægemiddelagentur skal se på sagen.« En del lægemidler er således - ifølge sektionslederen - i praksis juridisk beskyttet mod afregistrering, fordi det er sket i EU-regi.