En »mistanke om plagiat« får Berlingske til at granske indhold skrevet af avisens tidligere boganmelder Katherine Diez.

Det oplyser kulturredaktør Birgitte Borup til B.T., efter Kulturmonitor tirsdag har bragt flere eksempler på tekster fra influenceren Diez, som hun tilsyneladende har kopieret og delt på Instagram uden kildehenvisninger.

»Det handler udelukkende om Berlingskes troværdighed, at vi nu undersøger sagen,« oplyser Borup, der ellers tidligere på dagen afviste at gennemgå Diez' arbejde.

»Vi har ændret holdning, fordi vi er blevet gjort opmærksom på en mistanke om plagiat i Berlingske. Derfor gennemgår vi nu teksterne. Hidtil har beskyldningerne handlet om plagiat på Instagram, og det rager jo ikke os.«

Diez, der er kæreste med tv-kok og manuskriptforfatter Adam Price, stoppede hos Berlingske i 2022. Inden da havde hun anmeldt flere bøger for avisen.

Hvilke konkrete anmeldelser, der har givet anledning til mistanke, undlader Borup at svare på.

»Jeg afventer undersøgelsen. Den er sat i gang af samme grund,« siger hun til B.T. og undlader at svare på, hvem der foretager undersøgelsen og hvordan.

Diez er influencer med flere end 58.000 følgere på Instagram, hvor hun blandt andet laver betalte partnerskaber.

Kulturmonitor har – med hjælp fra brugere på det sociale medie Reddit – kunnet vise flere eksempler på tekster fra Diez, der minder så meget om andres indhold, at de kan se ud til at være kopieret.

I en reklame for den svenske lydbogstjeneste BookBeat i 2023 har hun i et opslag beskrevet en bog med en sætning, der næsten ord for ord er kopieret fra den danske anmelder Mikkel Thorup. 

Hun fremhæver derudover samme citat fra bogen som Thorup og beskriver citatet, akkurat som Thorup, som »en klassisk ideologkritisk manøvre«.

Det er »svært at se det som andet« end plagiat, siger litteraturredaktør for Information Peter Nielsen ifølge Kulturmonitor.

I et andet eksempel, som Kulturmonitor bringer, har Diez ifølge mediet 'kopieret og direkte oversat' en formulering om femininitet og køn fra en akademisk artikel skrevet af en amerikansk studerende i 2022.

B.T. har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Diez om Kulturmonitors artikel, men hun er endnu ikke vendt tilbage.