Ambitionerne var tårnhøje, da Bjarne Riis for snart fire år siden stolt kunne afsløre, at han havde skrevet kontrakt med Alberto Contador. Sammen skulle Riis og Contador erobre tronen i cykelverdenen og blive en altdominerende magtfaktor i de tre Grand Tours.

Men da Tinkoff-Saxo-kaptajnen mandag brækkede skinnebenet i et voldsomt styrt og efterfølgende måtte udgå af Touren, blev det på mange måder et foreløbigt punktum på den perlerække af skuffende nedture, som den spanske stjerne har gennemgået i sin tid hos Riis.

CYCLING-FRA-TDF2014

Herunder gennemgår BT Contadors op- og nedture, og især sidstnævnte er der desværre mange af.

--------------------------------------------------------------------------------

2011
Vinder Giro d’Italia (Får dog senere frataget sejren på grund af dopingkarantænen)

2012
Vinder Vuelta a España

2014
Vinder Tirreno-Adriatico

---------------------------------------------------------------------------------


2010 - den positive dopingtest
I september – mindre end to måneder efter offentliggørelsen af skiftet til Bjarne Riis’ hold – detonerer en bombe: Alberto Contador er testet positiv under sommerens Tour de France for brug af Clenbuterol. UCI suspenderer spanieren, mens undersøgelsen står på. Senere frikender det spanske cykelforbund Contador, som derfor igen må køre løb.

2011 - Tour de France-nedtur
Alberto Contador skuffer stort i Touren og virker udbrændt efter sin Giro-sejr tidligere på året. Han mangler power i benene og kan slet ikke mobilisere en trussel mod de bedste i klassementet og ender som nummer fem.

2012 - dopingkarantænen
Efter en farceagtig lang sagsbehandling bliver Contador 6. februar idømt to års dopingkarantæne ved den internationale sportsdomstol CAS. Dommen er med tilbagevirkende kraft, så ’El Pistolero’ må køre cykelløb igen 6. august 2012.

2012 - Contador får frataget sejre og rangliste-point
På grund af dopingdommen bliver alle Contadors resultater i 2011 slettet, deriblandt triumfen i Giro d’Italia, og det betyder samtidig, at alle spanierens ranglistepoint bliver nulstillet. Det sender Riis’ mandskab i store problemer, da de risikerer at miste deres status som World Tour-hold. Det ender dog med, at holdet beholder sin licens året ud.

2013 - ny Tour-fiasko
Der er lagt op til en stor duel mellem Froome og Contador i Tour de France, men spanieren ender på en beskeden fjerdeplads, som han i høj grad bliver trukket til af holdkammeraten Kreuziger, der reelt er stærkere end Contador. Spanieren er milevidt fra fordums styrke og slutter hele 6,27 minutter efter vinderen Froome.

2013 - Twitter-sviner fra Tinkov
I kølvandet på Contadors dårlige Tour de France raser hovedsponsor Oleg Tinkov over spanieren på Twitter. ’Hans løn matcher ikke hans indsats. For rig og ikke sulten nok. Det er min mening, og den har jeg ret til. Han skal arbejde hårdere’, lyder den ene sviner. ’Contadors præstation var ikke god. Han skal ændre mange ting i sine forberedelser og være mere professionel. Vil han det? Det er spørgsmålet’, fortsætter den vrede Tinkov.

2013 - katastrofe-år
Tour de France bliver i negativ forstand kronen på værket for Contador, der får masser af hug for sine dårlige præstationer og manglende resultater i 2013. Det bliver kun til én sejr i hele kalenderåret for den sejrsvante spanier, da han i januar vinder en etape i segundaløbet Tour de San Luis.

2014 - exit Tour de France
Optimismen blomstrer endelig igen omkring Alberto Contador, men et styrt på en nedkørsel smadrer alle drømme om en Tour de France-triumf. Contador brækker skinnebenet i styrtet, og han må knust og desillusioneret udgå af Touren på 10. etape, hvor holdet ellers har planlagt, at første alvorlige Contador-angreb skal sættes ind i jagten på samlet sejr.