Der er meget politisk prestige i at få en gældsaftale på plads med Grækenland, mener cheføkonom.

Uret tikker.

Tidsfristen for at få en aftale på plads mellem EU og Grækenland rykker nærmere, og for eurosamarbejdet er der meget politisk prestige på spil, lyder vurderingen fra Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen.

- Det er meget presserende, at man finder en aftale, både for Grækenland, men også for at man kan komme videre inden for eurosamarbejdet, siger han.

Alvoren blev understreget af, at den græske finansminister, Evangelos Venizelos, lørdag pegede på behovet for en aftale.

- Dette øjeblik er meget afgørende. Alt skal være konkluderet i morgen aften. Vi balancerer på en knivsæg, lød det fra finansministeren.

Grækenland har længe forhandlet med sine kreditorer i forhold til at få en gældsaftale på plads, og presset stiger, jo længere man kommer mod den 20. marts, som er den dato, hvor Grækenland skal indfri en milliardstor gæld.

- De skal låne nye penge, ellers kommer de til at gå bankerot, og for at de kan få udbetalt næste omgang fra EU, IMF og Den Europæiske Centralbank, så skal de opfylde en række i krav i forhold til udviklingen i landets strukturelle reformer og i forhold til de besparelsesprogrammer, de er i gang med, siger Helge Pedersen, der særligt peger på den politiske vigtighed i at få en gældsaftale på plads.

- Grækenland har meget store økonomiske problemer, men det er er et forholdsvist lille land, der har mindre økonomisk betydning for Europa. Til gengæld er der meget politisk prestige på spil. At få en aftale med Grækenland, vil være et politisk bevis for de finansielle markeder, der vil få en større tiltro til euroområdet, siger Helge Pedersen, der dog tilføjer:

- Men det er klart, at hvis situationen i Grækenland bliver ukontrollabel, kan det føre til ny spekulation om eurosamarbejdets fremtid.