Dansk Industri går til modangreb på DFs spidskandidat: ’Han vrøvler’, siger DI-chef

Den store erhvervsorganisation Dansk Industri går nu hårdt i rette med Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget Morten Messerschmidt.

Dansk Industri er træt af, at Morten Messerschmidt - som man oplever det - ’tilmudrer’ debatten om den europæiske patentdomstol med sin egen skeptiske holdning til EU.

Blandt danske virksomheder er opbakningen til den fælles patentdomstol massiv.

Derfor kan man dårligt undgå at opfatte det som en provokation, når Morten Messerschmidt påstår, at det tværtimod vil være en fordel for virksomhederne, hvis vi stemmer nej til patentdomstolen ved folkeafstemningen 25. maj.


Til den almindelige undren over Morten Messerschmidts negative holdning til sagen kan lægges en god portion irritation over, at han efter DIs mening rejser rundt med lodret forkerte påstande.

Kim Haggren, som er erhvervsjuridisk chef i DI, mener, at Morten Messerschmidt ’vrøvler’, når han for eksempel påstår, at EU-Domstolen kan gå ind og blande sig i beskyttelsen af danske patenter.

EU kan ikke blande sig

- Det er en misforståelse. Dette her er ikke et EU-retligt spørgsmål. Det handler om patent-ret, og det er en anden ting. Han skylder at være fair og anerkende, at folkeafstemningen 25. maj ikke ændrer på det. EU er ikke med i aftalen om patenter og kan ikke blande sig. Der er ingen mulighed for, at vi kan blive overtrumfet af EU-Kommissionen eller EU-Domstolen. Man skylder at fortælle, at det er en bevidst sammenblanding, man foretager, når man kører på denne her EU-kritiske holdning, siger Kim Haggren.

25 lande i EU er gået sammen om at indføre en fælles patentdomstol.

Traktaten bag aftalen er mellemstatslig og altså ikke en del af EU. Med de nye regler kan virksomheder nøjes med at søge patent på deres opfindelse og idéer ét sted, ligesom man kun skal håndhæve sine rettigheder ét sted i stedet for i mange forskellige lande.

Morten Messerschmidts to påstande om, at den ny domstol får indflydelse på rene danske patenter, samt at enhedspatenter vil overtrumfe danske patenter, har han denne kommentar til:

- Det er altså noget vrøvl, siger han.

På tilsvarende vis mener han, at påstanden om, at danske virksomheder kan risikere at skulle føre sager på rumænsk, hvis en sag er anlagt i Rumænien, er absurd.

Internationale dommere

- Sagen vil blive behandlet af tre internationale dommere, og de forstår selvfølgelig ikke rumænsk. Det kan godt være, at ham, der anlægger sagen, kan få lov at tale rumænsk, men den danske virksomhed får mulighed for at tale dansk. Og det skal oversættes, så alle kan forstå det. Ellers er det hat og briller. Det bliver internationale dommere, så alle kan være trygge, uanset hvor i Europa man kommer hen, siger Kim Haggren.

Hvad mener du om, at Morten Messerschmidt blander EU-retten ind i debatten?

- Det tager fokus væk fra, at forslaget giver virksomhederne nogle oplagte fordele. Vi har haft en tradition i DanmarK for enighed om dette her. Senest i 2006 sagde DF og EL ja til at afgive suverænitet. Dengang sagde ingen noget til det, heller ikke Morten Messerschmidt. Nu har man gjort det til en kampplads. Hvis man har noget imod patentsystemet, bør man sige det i stedet. Nu gør man det til en mudret EU-debat, og det er ærgerligt, fordi forslaget indebærer en stor økonomisk gevinst for virksomhederne, siger Kim Haggren.

Morten Messerschmidt mener, at Dansk Industri lukker øjnene for, at EU-patenter er underlagt EU-retten. Det står tilmed direkte i traktaten, at samarbejdet på patentområdet skal respektere, at EU-retten har forrang.

- Overordnet set har DI en temmelig naiv tilgang til det, hvor de tror, at alt hvad der ikke er defineret på forhånd, det skal nok gå, som DI drømmer om. Jeg har det sådan, at vores erfaring med EU-retten er det modsatte, og man skal have en kritisk tilgang til det. Da vi ikke ved, hvordan det vil udvikle sig, er det klogt at vente og se.

DI mener, at vi skal springe ud og håbe, at faldskærmen, som i øvrigt ikke har været testet, skal folde sig ud. Da synes jeg bare, at vi skal teste faldskærmen, inden vi springer ud. Det er forskellen, siger Morten Messerschmidt.

Han fastholder sin påstand om, at sager anlagt i Rumænien tvinger en dansk virksomhed til at føre sagen på rumænsk.

Da ikke, hvis der oprettes en lokal afdeling af domstolen i Danmark?

- Det er ubegavet og infantilt, siger Morten Messerschmidt.

Men sagen vil blive ført på engelsk, siger DI?

- Det mest sandsynlige er, at DI kommer til at stå hel afklædt, fordi en stribe virksomheder vil tabe deres patentrettigheder, fordi de troede på DI, siger Morten Messerschmidt.

Tv-duel

Kl. 12.30 i dag mødes Morten Messerschmidt og Kim Haggren fra Dansk Industri til debat om den ny patentreform, som danskerne skal stemme om 25.maj.

Se debatten på bt.tv.