Vores norske naboer har sammenlagt 1,3 millioner våben i form af pistoler, rifler, geværer og halvautomatiske våben i deres hjem. Dette placerer dem på en delt andenplads kun overgået af USA.

1.318.004. Så mange våben er registreret i det norske våbenregister. Og antallet er reelt nok meget større, skriver den norske netavis Aftenposten.

Ingen ved nemlig med sikkerhed, hvor mange våben der findes i de norske hjem, for indtil 1990 kunne alle voksne nordmænd, som altså havde lyst, købe sig et haglgevær uden nogen spurgte hvorfor eller indregistrerede hverken våbenet eller dets nye ejer.

De 1,3 million våben placerer Norge helt i verdenstoppen. Antallet af våben per indbygger bliver kun overgået af USA. I 'Guds eget land' findes der nemlig næsten et våben per indbygger (300 millioner). Finland og Schweiz deler andenpladsen med Norge, mens der ifølge Aftenposten er et lille stykke ned til svenskerne, lidt mere til tyskerne og derefter langt ned til englænderne.

I dag er kontrollen med køb af våben i Norge dog strammet kraftigt op. Når en nordmand skal købe et våben, skal han kunne dokumentere et behov - som kan være enten jagt eller skydesport.

tik@bt.dk