Danskerne er Europas arbejdsheste. Bortset fra englænderne er vi dem, der arbejder længst. Ikke ugentligt, men målt over et helt arbejdsliv. 56.588 timer for at være nøjagtig.

Den danske flid er dokumenteret i en undersøgelse som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for dagbladet Aktuelt. Undersøgelsen omfatter EU-landene og kortlægger den gennemsnitlige arbejdstid i aldersgruppen 15-64 år.

At danskerne knokler mest, skyldes ifølge økonom Anita Wium, der har laver undersøgelsen, to ting. Dels at så mange danske kvinder er på arbejdsmarkedet, dels at danskerne bliver længere på arbejdsmarkedet end andre EU-borgere.

Og de to forhold opvejer rigeligt, at danskernes årlige arbejdstid er markant lavere end EU-gennemsnittet.

Kvindernes livslange rolle i den danske flid træder i kontrast ved en sammenligning med Italien.

"Her er den livslange arbejdstid 25 procent lavere end i Danmark. Og det skyldes, at der i Italien, sammenlignet med Danmark, kun er ganske få erhvervsaktive kvinder. De går derhjemme og trækker ned i statistikken," siger Anita Wium.

Undersøgelsen viser, at den gennemsnitlige livsarbejdstid i lande som Sverige, Tyskland, Holland og Frankrig ligger melem 7 og 16 procent lavere end i Danmark.

At der er de gamle, der driver værket, er en anden overraskende konklusion. Undersøgelsen fastslår, at 53 procent af de 55-64 årige i Danmark er på arbejdsmarkedet.

I det øvrige EU er gennemsnitter 40 procent af denne aldersgruppe.

At vi uden rigtigt at vide det, er så flittige og bliver ved så længe, mener Anita Wium ikke bør føre til, at vi nu begynder at tager det lidt mere med ro. Ved at gå på førtidspension, f.eks.

"Ser vi ti år frem, vil der være mangel på arbejdskraft. Og vi har ingen reserver. Kvinderne er i forvejen ude på arbejdsmarkedet, og vi har ikke nogen arbejdskraftreserve i form af arbejdsløse.

Der, hvor vi kan hente flere arbejdstimer, er, at få de ældre til at fortsætte noget længere og at få de unge hurtigere gennem uddannelsessystemet, så de kan begynde på arbejdsmarkedet noget tidligere," siger Anita Wium.