Nye tiltag som fælles tøjvask og madlavning skal mindske ensomheden hos ældre i Københavns Kommune. Ældre Sagen bakker op om projektet.

En sludder hen over tøjvasken på det lokale aktivitetscenter, en cykeltur på en rickshaw gennem byen eller bare et godt måltid mad skal være med til at bekæmpe ensomhed, som menes at plage 2.500 af Københavns ældre. Det skriver B.dk.

Initiativerne kommer fra sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), der med en ny strategi vil sikre, at ældre har kontakt med andre end hjemmeplejen.

»Jeg ønsker, at kommunen i endnu højere grad også giver hjemmeboende borgere en hjælpende hånd til at komme ud af ensomheden – ud af sneglehuset. Det er fint, at borgeren glæder sig til, hjemmehjælpen kommer, men hjemmehjælpen må helst ikke være borgerens primære kontakt og adspredelse,« siger hun i en pressemeddelelse.

Tanken er blandt andet, at ældre ude af stand til selv at vaske tøj kan komme ned på det lokale aktivitetscenter og møde andre ældre med samme problem. Derudover vil kommunen tilbyde madlavningskurser til de, der har mistet evnen til selv at lave mad.

1.000 til 1.500 mennesker mister ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed årligt livet som følge af dårlige sociale relationer, eksempelvis ensomhed. Derfor er det vigtigt med den nye indsats, mener Ninna Thomsen.

»Vi kan faktisk ikke være bekendt, at ensomhed er så udbredt. Det koster både liv og livskvalitet,« siger hun og understreger, at kommunen ikke skal være borgernes eneste netværk, men derimod formidle kontakten til frivillige, aktivitetscentre og foreninger.

Ifølge Ældresagen giver den nye strategi god mening, fordi den sætter de ældre sammen, så de selv kan skabe et netværk.

»Det skaber nogle rammer, hvor de ældre kan mødes omkring nogle praktiske ting, hvor man kan skabe et netværk. De ældre falder i snak over noget og finder ud af, at de har nogle resurser, man måske slet ikke kendte til,« siger projektleder i Ældre Sagen Ingrid Branner, der understreger, at det skal være frivilligt for de ældre at deltage.

»Det skal være sådan, at den ældre kan sige nej. Det skal være et tilbud til den ældre. Hvis det er det, er det en fantastisk idé,« siger hun.