Syv elever på et dansk gymnasium er smittet tuberkulose, efter deres lærer har haft sygdommen i udbrud

Den farlige, men sjældne lungesygdom tuberkulose har ramt Kalundborg Gymnasium. En kvindelig idrætslærer har haft sygdommen i udbrud, og test har efterfølgende vist, at syv elever har sygdommen, men ikke i udbrud. Det bekræfter skolens rektor.

- Der er tale om en idrætslærer, som har fået påvist sygdommen. Derfor har vi naturligvis orienteret vores elever og tilbudt dem at blive testet for det, fortæller rektor Peter Abildgaard Andersen.

Den kvindelige lærer er blevet sendt hjem under sygdomsforløbet, men eleverne har ikke været hjemsendt eller været i karantæne. Den beslutning er truffet efter vejledning fra sundhedspersonale fra Holbæk Sygehus.

- Der har ingen sygemeldinger været blandt eleverne, og de har generelt taget det meget roligt. Der har været nogle spørgsmål fra forældre, og dem har vi selvfølgelig besvaret. Vi har sendt vores lærer hjem, fordi hun naturligvis var træt og påvirket af sygdommen, forklarer rektoren.

Den smittede lærer har forskellige klasser til idræt, men enkelte af de syv elever har slet ikke haft hende til idræt, fortæller rektoren. Han mener derfor, at de også kan have fået sygdommen andetsteds fra. 

Tuberkulose skyldes en bakterie, som slår sig ned i lungerne, men den kan være flere år om at udvikle sig. Derfor kan den kvindelige lærer have gået med sygdommen i adskillige år, før den er brudt ud.

Typiske tegn på sygdommen er langvarig hoste, blod i spyttet og feber. Som smittet bliver man behandlet med fire forskellig slags antibiotika over en periode på seks måneder, men allerede efter to ugers behandling anses man ikke længere som smittefarlig. 

Tuberkulose er i dag en sjælden sygdom i Danmark, men der er de senere år set en alarmerende stigning i antallet af smittede herhjemme. I 2012 fik 391 danskere konstateret sygdommen, og det er en stigning på 20 procent i forhold til tre år tidligere.

Ude i verden er tuberkulose stadig en af de mest dødelige sygdomme med omkring to millioner dødsfald om året.