Københavns Kommunes bygninger er i så dårlig stand, at det udgør en 'alvorlig risiko' for mennesker, konkluderes det i et nyt notat. På Amager skal et net gribe nedstyrtende betonstykker.

Kig op, hvis du kommer forbi Artillerivej 126.

Bygningen på denne adresse i København er ved at krakelere, og forfaldet har nået et punkt, så kommunen har måttet spænde et net ud fra bygningens facade, der skal gribe nedstyrtende betonstykker, som måtte have kurs mod tilfældige forbipasserende på fortorvet.

- Engang imellem i stormvejr er der da noget af det, der er skvattet ned. Det var heldigt, at der ikke kom nogen forbi, bemærker Erling Ekegren, leder af Udviklingscenter for Voksenundervisning, der har til huse på adressen.

Artillerivej 126 står dermed som et symbol på, at Københavns Kommune igennem flere år har undladt at vedligeholde de kommunale bygninger. På rådhuset kalder de det 'vedligeholdelsesefterslæbet', og et nyt notat kortlægger omfanget.

Her konkluderer Kultur- og Fritidsforvaltningen, at kommunen generelt står med ugjorte vedligeholdelsesopgaver til en værdi af 2,7 milliarder kroner, og nogle steder – som på Artillerivej 126 – er behovet for en håndværkeroverhaling helt akut.

Derfor beder Københavns Ejendomme, kommunens ejendomsselskab, nu om 120 millioner kroner ekstra over de næste to år, så man kan udbedre skader, som sikkerhedsmyndighederne har været ude at inspicere, og som ifølge notatet udgør 'en alvorlig risiko for både mennesker og bygninger'.

- De penge, vi skulle have brugt på at få løftet renoveringsefterslæbet, bruger vi nu på at opfylde sikkerhedskrav fra myndighederne. Det er i sager, hvor der er fare for, at bygninger falder sammen, og for at mennesker får en tagsten i hovedet, siger Pia Allerslev (V), kultur- og fritidsborgmester i København, der peger på »fortidens mangeårige synder« som forklaring på efterslæbet:

- Der har siddet et flertal på Københavns Rådhus i mange år, som ikke har håndteret det her, fordi det ikke er særlig sexet at bruge penge på at renovere bygninger. Det er åbenbart mere interessant at bruge tocifrede millionbeløb på brintbiler og brinttankstationer, siger hun.

Budgetforhandlinger efter sommerferien

Efter sommerferien går partierne i København i gang med forhandlingerne om budgettet for 2012. Pia Allerslev håber at kunne overtale sine politiske kolleger til at afsætte 300-400 millioner kroner om året over en længere årrække, så kommunen kan indhente efterslæbet på 2,7 milliarder kroner.

- Vi har jo heldigvis mange kroner i kassen, som må bruges til anlæg. Dem skal københavnerne have noget for i stedet for, at de bare ligger i vores kasse, siger hun. 

- Sikkerhedskravene skal vi selvfølgelig tage hånd om. Men hvis der er børn, der ikke kan blive passet i København eller skolebørn, der ikke er plads til, er vi nødt til at prioritere det, før vi renoverer kommunens bygninger, siger hun.

Overborgmester Frank Jensen (S) erkender, at kommunen står med et 'kæmpeefterslæb'.

- Fra 2007 og til i dag har vi afsat 1,5 milliarder kroner til vedligeholdelse. Det er ganske mange penge. Så hvis bare vi gør det samme, er vi i mål.