De rigeste danskere er blevet endnu rigere og har øget det økonomiske forspring til den brede befolkning.

Den almindelige dansker er ved at blive hægtet godt og grundigt af i den økonomiske kamp med den rigeste del af befolkningen.Indkomsten for den rigeste procent af danskerne er 6,5 gange så stor som den almindelige danskers. Dermed er forskellen blevet øget siden 1985, hvor de rigeste tjente fire gange så meget som gennemsnitsdanskeren. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ifølge Jyllands-Posten.

- Det forstærker den polarisering, man har set i en længere periode. Nogle grupper stikker af fra resten af befolkningen. Det er et problem, fordi det skader sammenhængskraften i samfundet, siger Jonas Schytz, der er chefanalytiker i AE.

Den såkaldte gyldne procent af danskerne dækker over cirka 25.000 mellem 25 og 59 år, der i 2010 havde en disponibel indkomst på minimum 744.700 kroner efter skat. Netop i 2010 steg deres indkomst over en bred kam med 17 procent, mens den almindelige dansker kunne sætte 3,6 procent mere ind på kontoen.

Socialminister Karen Hækkerup (S) understreger, at sammenhængskraften i samfundet bliver truet, hvis der er al for meget forskel på indtægterne.

- Jeg har ikke noget imod, at folk tjener penge. Men det er klart, at et samfund skal indeholde en balance mellem rig og fattig for at bevare sammenhængskraften. Vores fokus er først og fremmest på at løfte dem, der hænger i kanten af samfundet, siger hun til Jyllands-Posten.

Afskaffelsen af fattigdomsydelserne og regeringens skattereform er et skridt i den rigtige retning, mener socialministeren.