En ny undersøgelse viser, at det ikke bare er højtuddannede, der overarbejder. Det gør ufaglærte også nu.

Overarbejde er ikke længere forbeholdt højtuddannede akademikere. I dag arbejder langt flere lidt mere, end vi er vagtsat til. Det skriver Politiken.

Både faglærte og ufaglærte lønmodtagere - som sosu-assistenter, håndværkere og fabriksarbejdere - må blive på jobbet i fritiden, fordi det er umuligt at nå arbejdsopgaverne inden for arbejdstiden.

Resultaterne kommer fra en ny undersøgelse, som analysenyhedsbrevet DeFacto har lavet i samarbejde med analyseinstituttet Epinion. Sløret bliver i dag, tirsdag, løftet for undersøgelsen.

Hver fjerde ufaglærte og faglærte lønmodtager bruger i høj grad eller i nogen grad fritiden på at arbejde, og kun halvdelen slår arbejdshjernen fra.

- Vi gik og troede, at det grænseløse arbejde kun ramte de privilegerede akademikere. Nu kan vi se, at det kan komme til at præge store dele af arbejdsmarkedet. Derfor er vi nødt til at finde ud, hvordan vi indretter os, hvilke skader det giver lønmodtagerne på lang sigt, og hvilke krav vi med rimelighed kan stille til vores arbejdspladser og arbejdsgivere, siger Lars Qvistgaard, formand for de overenskomstansatte i Danmarks Jurist- og Økonomforbund, Djøf, til Politiken.

Undersøgelsen er ifølge ham en »øjenåbner« for fagbevægelsen og arbejdsgiverne:

- Vi er nødt til at forholde os til et arbejdsmarked, hvor det i stigende grad er utopi at tale om at arbejde fra 8-16.

Grunden til, at vi pukler langt mere, er, at vi frygter, at gør vi ikke det, så ryger jobbet. Arbejdsmarkedet er præget af en »historisk frygtsomhed«, betegner arbejdsmarkedsforsker, professor Henning Jørgensen det.

Det kan blandt andet have noget at gøre med, at regeringen har vedtaget at skærer dagpengeperioden ned til det halve - fra fire til to år:

- Det er et klart krisetegn, at flere og flere vælger at arbejde over. Man vil ikke være den, der står skidt i feltet, når der skal skæres ned. Så man tager lige en ekstra time uden at kræve betaling for det. Men det er alligevel overraskende for mig, at så mange ufaglærte og faglærte arbejder over, siger Henning Jørgensen til Politiken.