Omkring 800 børnefamilier i København står til at blive ramt, når kontanthjælpsreformen træder i kraft.

Omkring 800 børnefamilier i hovedstaden bliver berørt, når kontanthjælpsreformen træder i kraft ved årsskiftet. Det skriver Politiken på baggrund af beregninger fra Københavns Kommune.

Med de nye regler skal kærestepar over 25 år, der lever papirløst sammen, forsørge hinanden, hvis den ene kommer på kontanthjælp. Den pligt har hidtil kun omfattet ægtepar.

»Vi har fra starten advaret om, at den gensidige forsørgerpligt kommer til at ramme børnene og forringe børnefamiliernes økonomi,« siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, til avisen.

Ifølge projektkoordinator Majbritt Borgmann fra Red Barnet er det første, som sker, når man skærer i de voksnes forsørgelsesgrundlag, »at familierne skærer ned på børnenes fritidsaktiviteter - fødselsdage, udflugter og sport«.

Hun frygter også, at reglen vil få forældre til at flytte fra hinanden, hvilket vil være »en alt for stor og alvorlig pris at betale« for børnene.

Formanden for Foreningen af Socialchefer, Ole Pass, kalder reglen om gensidig forsørgelse »umoderne«, da samfundet i dag er bygget op om, at en husstand har to indtægter.

I alt ventes den nye regel at ramme over 7.000 personer. Ifølge beskæftigelsesministeriets skøn vil 4.500 af de berørte være forsørgere. Knap halvdelen af dem vil helt miste deres offentlige ydelse, mens de øvrige vil få ydelsen beskåret, skriver Politiken.

Medlem af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation for Enhedslisten Signe Færch (Ø) finder tallene »rystende«.

»Samtidig bekræfter det mine værste anelser om, hvad kontanthjælpsreformen kommer til at betyde. Det er forargeligt, når regeringen lige har afskaffet fattigdomsydelserne og sagt, at man ikke ønsker politisk skabt fattigdom,« siger hun.

Borgmester for beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev (R) er uenig. Ifølge hende er der god grund til at sidestille samlevende med gifte:

»Det her handler om rimeligheden af, at det offentlige skal forsørge en, selv om man lever sammen med en direktør, præcis som om man var gift«.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) erkender, at reformen vil påvirke nogle børnefamilier:

»Jeg vil ikke bilde nogen ind, at de her regler ikke kommer til at få nogen betydning for nogen familier. Men jeg vil holde fast i princippet om, at uanset om man er gift eller kærester, så bør samme regler gælde. Og kan man, så bør man også forsørge sig selv og sin familie,« siger hun til Politiken.

Ministeren pointerer, at det ikke desto mindre er vigtigt med et ordentligt socialt sikkerhedsnet.

»Men du skal jo op og tjene, hvad der svarer til to personer på kontanthjælp - det vil sige cirka 28.000 kroner, før du skal egenforsørge. Så der er altså ikke tale om familier, der ikke har indtægt,« siger Mette Frederiksen.