Sædbanker skuffer næsten dagligt barnløse indvandrere. Der er kæmpe mangel på etniske donorer.

Indvandrere i Danmark, der lider af barnløshed, må gå skuffede fra landets sædbanker – med mindre de vil have en lille blond baby med blå øjne. Næsten ingen unge indvandrermænd vælger at blive sæddonorer.

- Der er kæmpe mangel på sæddonorer af anden etnisk baggrund. Det er noget, alle sædbanker kæmper med. Vi bliver kontaktet af rigtig mange patienter, der ønsker sæd fra en etnisk donor, men der må vi simpelthen skuffe dem, siger Peter Bower, direktør i sædbanken Nordic Cryobank til bt.dk.

Scroll ned og læs mere

Ingen tradition for sæddonation
- Nærmest ingen melder sig som sæddonorer, hvis de har en anden baggrund end dansk, og det er et kæmpe problem. Om ikke dagligt, så må vi flere gange om ugen skuffe patienter, siger Peter Bower.

Selv kan direktøren kun spekulere over grunden til de manglende donorer, men hæfter sig ved, at det muligvis kan være, fordi der ikke er tradition for adoption og sæddonation i bl.a. muslimske kulturer.

Så langt er Mellemøstforsker ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, Helle Lykke Nielsen, enig. Men hun peger også på en langt mere fundamental årsag.

- I Mellemøsten – og i de fleste tredjeverdenslande for den sags skyld – er børn et rent familiært anliggende. Børn og gener er ikke noget, man strør om sig med, fortæller Helle Lykke Nielsen om den mulige grund til, at unge muslimske mænd ikke melder sig som sæddonorer herhjemme.

Hun peger også på de historier, vi kender, om hårde straffe til kvinder, der får børn uden for ægteskabet som en mulig afskrækker for mændene.

- Jeg siger ikke, at mændene vil blive straffet, men ideen i, at familiens videreførsel sker uden for ægteskabets og familiens rammer er i alle mellemøstlige lande helt utænkelig.

- Det kan vi se fra eksempler med kvinder, der har været sammen med mænd uden for ægteskabet, og det vil helt klart også gælde for mændene.

Danmark er førende inden for sæddonation, og Peter Bower peger på, at donorer fra alle racer og kulturer er ønskede – både i Danmark og internationalt