44 døde, mere end hundrede savnede og tusindvis fordrevet fra deres hjem.

Californien er lige nu plaget af de værste skovbrande i statens historie. Men det er kun begyndelsen, siger dansk ekspert.

»Det bliver værre. Efter alt, hvad vi ved, så bliver det værre, og vi kan ikke rigtig gøre noget ved det,« siger Claus Felby, professor ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.

Han henviser til, at klimaforandringerne betyder, at Californien er blevet varmere i de senere år, og sådan vil det fortsætte i fremtiden.

»Vi kommer til at leve med det her i de næste generationer, så prisen for klimaforandringer er meget høj,« siger Claus Felby.

Mange taler om polerne, der smelter, og isbjørnene, der får sværere ved at finde føde, når havisen forsvinder.

Men det er skovbrande som dem, vi ser i Californien, der kommer til at være det aftryk fra klimaforandringerne, vi kommer til at mærke tydeligst i de kommende år.

»Det er de her ting, vi kommer til at se,« siger Claus Felby.

Han bliver bakket op af professor Jørgen Bo Larsen fra Sektion for Skov, natur og biomasse ved Københavns Universitet. Han mener, at de ødelæggende skovbrande, vi ser lige nu, vil blive anset som normalen om ganske få år.

»Det klima, vi har haft, hvor især Californien har været meget præget af voldsom tørke, det kommer til at blive endnu værre,« siger han.

Men det er ikke kun i Californien, klimaforandringerne presser på.

Danmark kunne også mærke fodaftrykkene fra klimaforandringerne denne sommer, da vi blev ramt af ekstrem tørke med naturbrande og svære forhold for landbruget til følge.

»Det er det, der kommer til at ske først, og det er det, vi ser nu, og det bliver kun værre.«

I Danmark vil det dog blive i en helt anden målestok end de brande, Californien oplever i øjeblikket, som er de værste skovbrande i statens historie.

Ifølge de danske eksperter er staten i de senere år blevet forvandlet til en krudttønde på grund af statens særlige klima, der både har regn og tørke. Men effekten af de to vejrfænomener er blevet forstærket i de senere år.

Nedbør i det tidligere forår sikrer, at der vokser planter og træer, og den ekstreme tørke, staten har oplevet flere år i træk på grund af klimaforandringer, udtørrer vegetationen i løbet af sommeren.

Samtidig blæser varme vinde ned fra Rocky Mountains og skubber brandene ud mod de beboede kyster.

»Pludselig har man en perfekt krudttønde. Der skal bare en gnist til, og så er der flammer,« siger Claus Felby.

Den danske professor følger skovbrandene tæt, og han er på trods af sin erfaring rystet over de scener, der udspiller sig.

»Situationen er jo helt forfærdelig lige nu.«

Det er i alt tre forskellige brande, der hærger i den amerikanske delstat. Der er to brande i gang i den sydlige egn omkring Los Angeles, og én brand i gang nord for Sacramento.

I den nordlige brand har man indtil videre fundet de jordiske rester af 42 omkomne personer. Dermed er der tale om den dødeligste skovbrand i delstatens historie. I den sydlige del har to mennesker mistet livet. Mere end 228 personer er fortsat meldt savnet.