Svensk forskning: Deleforældre stresser mindre end samboende

For forældre med små børn er hverdagen et puslespil med alt for mange brikker. Karrieren skal passes, det samme skal børnene, indkøbene skal i hus, kroppen og boligen vedligholdes.

Der er så meget, vi skal nå. Og stress er en tro følgesvend, for det er svært at få kabalen med familieliv og arbejdsliv til at gå op.

Ifølge en ny svensk undersøgelse fra Göteborgs Universitet føler næsten hver anden svensker med børn under 18 år sig stresset i hverdagen.

Men selvsamme undersøgelse kommer også med løsningen på problemet: Bliv skilt.

Del ansvaret
Ifølge den svenske forsker er forældre, der deler ansvaret for børnene mellem sig, nemlig mindre stressede end andre forældre.

- En gruppe, som fuldt ud har delt ansvaret, er de skilte forældre, som har børnene boende hos sig hver anden uge.

Min analyse viser, at det sænker tidspresset i forhold til at bo med partner og barn hele tiden, skriver Jörgen Larsson, der er forsker ved Sociologiska Institutionen ved Göteborgs Universitet og ophavsmand til undersøgelsen af stressniveauet i de svenske familier.

Deler man sit liv op med en uge, med fuld fokus på arbejde, karriere og voksenliv, og en uge hvor børnene får opmærksomheden, så kan det give overskud i hverdagen, mener børnepsykolog Margrethe Bruun Hansen.

- Men det kræver, at forældrene er gode venner og samarbejder godt om børnene. Hvis man er sikker på, at lille pusser har det godt og er i trygge hænder, kan man nyde glæden ved at få tre dage for sig selv.

Så får man tid til at gå ud at drikke vin med vennerne, arbejde igennem og få dyrket motion i de dage, man ikke har børnene, siger hun.

Mor, far og børn
Skilsmissen kan give kvalitet i hvert fald i voksenlivet.

- Børnene får to forældre, der er meget mere til stede, når de er sammen med deres børn. Det er bestemt positivt. Men det ophæver ikke sorgen over at blive skilt, siger hun.

For børn er lykken stadig kernefamilien, mener Margrethe Bruun Hansen:

- De drømmer om far, mor og børn.