Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Ingen kontrollerede Thor Pedersen - men Peter Johansen blev fældet efter skraldespands-inspektion.

»Lighed for loven. Rend mig ..« Peter Johansen, skibsbygger og mangemillionær, tvinges til at forlade herregården Pallisbjerg i Ulfborg-Vemb kommune. Gennem flere måneder har ivrige kommissærer udspioneret og kontrolleret manden.

Jordbrugskommissionens konklusion er klar: Sælg gården, Johansen. Og flyt. Du opfylder ikke bopælspligten på ejendommen. Og for jordbrugskommissionen i Ringskøbing amt er der ingen nåde og barmhjertighed. Johansen er nemlig hverken finansminister eller sjællænder.

»Jeg kender kun Thor Pedersens forhold fra pressen - og skal ikke gøre mig til dommer over ham. Men jeg synes ikke, vi får samme behandling. Slet ikke. Jeg synes ikke, at der er lighed for loven. Mig bekendt har der ikke været offentlige kontrollanter ude og rode i hans skraldespand,« siger Peter Johansen til B.T.

Johansens selskab »Royal Denship« bygger og eksporterer med stor succes lystyachter til velhavere og havde sidste år et to-cifret millionoverskud. Selv rejser Johansen meget i udlandet for at skaffe nye eksportordrer.

Peter Johansen har gennem en årrække boet i Århus, men købte for et par år siden herregården Pallisbjerg af gårdejer Ib Gregersen. En del af jordarealerne er solgt fra, men der er dog fortsat landbrugspligt og dermed bopælspligt på gården.

Ib Gregersen har sammen med Peter Johansen gennemført en omfattende renovering af den tidligere meget forsømte hovedbygning. Gregersen siger:

»Det er så barokt, at man skulle tro, at det er løgn. Forestil dig, at voksne ædru mennesker tager ud og gennemroder Peter Johansens skraldespand, og derefter kravler op på en stige for at kikke ind af vinduerne.«

»Til slut skriver de deres observationer ned på amtskommunalt papir, for derefter at tvinge Johansen og hans familie væk fra den ejendom, som de holder af og bor på. Det er for vanvittigt.« Borgmester i Ulfborg-Vemb kommune, Niels Kristian Jensen, Venstre:

»Mig bekendt har ingen klaget over Peter Johansen og hans familie. Så det er ikke naboklager eller den slags, der driver jordbrugskommissionen. Kommissionen er måske tvunget til at handle, som den gør, men vi undrer os.«

»På en anden herregård i området har ejeren fået 5-10 års dispensation fra bopælspligten, fordi han er ved at renovere gården. Det burde man også have givet Peter Johansen. Han skal ikke straffes, fordi han har gjort ejendommen i stand.«

Af de officielle notater fremgår det, at hele jordbrugskommissionen var ude for at udspionere Peter Johansen 8. februar sidste år. Delegationen kikkede i skraldespanden og fandt rester af »håndværkermadpakker« og små bæreposer.

Som et mistænkeligt fund noterer delegationen, at man har fundet halvliters mælkekartoner. Det udlægges som et tegn på, at det er håndværkere - og ikke familien Johansen - der er på ejendommen.

Kommissærene har derefter fået fat på en stige og kikket ind af herregårdens vinduer. Det bestyrkede mistanken mod familien Johansen, at kommissionens medlemmer stående på stigen så en vissen julestjerne.

Allerede 14 dage tidligere havde fem medlemmer af jordbrugskommissionen med formanden Else Påbøl i spidsen været på Pallisbjerg for at rode i skraldespandene og finde det afgørende bevis.

Det lykkes ikke. I følge kommissærenes rapport finder Else Påbøl og hendes følge »papiraffald, lidt flasker og flere leverpostejer samt ikke dagligaffald og mælkekartoner«.

Andre læser også