Professor, dr. jur. Ole Krarup er død, 82 år.

Det oplyser hans datter Annemarie Krarup til Ritzau.

Ole Krarup var professor i retsvidenskab og forhenværende medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Den tidligere politiker var cand.jur. fra 1959 ved Københavns Universitet, hvor han i 1969 blev dr.jur. på afhandlingen "Øvrighedsmyndighedens Grænser". Samme år blev han professor i retsvidenskab.

Ole Krarup sov ind, men led af eftervirkninger efter sit trafikuheld på cykel i Strasbourg, hvor han fik alvorlige hovedskader.

Ole Krarup kom i fokus 2011, hvor han smækkede en socialdemokrat en lussing under en paneldebat i Helsingør.

Helsingørs borgmester, Johannes Hecht-Nielsen (V), forklarede, at han et stykke inde i debatten gik hen og bad Ole Krarup om at sætte sig ned og være stille, hvis han stadig ønskede at være med.

Efter yderligere et stykke tid blev Ole Krarups småsnak og vandren rundt for meget for en anden af debattørerne Thomas Horn, som var kandidat for Socialdemokraterne.

»Helt ærligt Ole. Der er så mange gode engagerede folk i Enhedslisten, hvorfor har I ikke sendt en af dem, hvis du ikke har lyst til at være her,« sagde han.

Den kommentar fik Ole Krarup til at rejse sig, gå hen til den anden ende af bordet og give Thomas Horn en lussing med ordene 'dit store fede svin'.

Hos Enhedslisten beklagede man episoden.

»Vi beklager dybt, at det skete. Vi antager, at det må have slået klik for Ole i situationen, og vi må naturligvis tage afstand fra en sådan adfærd,« sagde Susanne Langer på vegne af regionsledelsen for Enhedslisten i Region Hovedstaden.