Kongressen godkender langt om længe frihandelsaftaler med Sydkorea, Colombia og Panama.

Begge kamre i Kongressen har onsdag godkendt frihandelsaftaler med tre samhandelspartnere. Aftalerne med Sydkorea, Colombia og Panama vil ifølge præsident Barack Obama styrke økonomien og dermed også det hårdt pressede arbejdsmarked.

- Jeg ser frem til at underskrive handelsaftalerne, der vil bidrage til at opfylde mit mål om en fordobling af eksporten, og sikre USA's konkurrenceevne i det 21. århundrede, siger Obama umiddelbart efter den afsluttede afstemning.

Obama skønner, at aftalerne, der blev forhandlet på plads under hans forgænger George W. Bush, vil styrke eksporten, løfte den lavthængende amerikanske økonomi, og formindske den aktuelle store ledighed i landet.

- De banebrydende handelsaftaler er en stor gevinst for de amerikanske arbejdstagere og virksomheder. Amerikanske bilfabrikanter, landmænd og produktionsvirksomheder vil være i stand til at konkurrere og øge eksporten til nye markeder, siger præsidenten.

Historisk har fagforeningerne i USA været skeptiske over for frihandelsaftaler af frygt for tab af arbejdspladser, men den bekymring blev ikke afspejlet ved afstemningerne i Senatet og Repræsentanternes Hus.

Lovforslagene blev stemt igennem med stort flertal i begge kamre.

Aftalerne skønnes at give en årlig forøgelse af USA's eksport på 13 milliarder dollar. Frihandelsaftalen med Sydkorea anses for den største USA har indgået siden North American Free Trade Agreement fra 1994 mellem USA, Mexico og Canada.

I 2010 udvekslede USA og Sydkorea varer og tjenesteydelser for totalt 88 milliarder dollar.

- Begge lande vil få en betydelig økonomisk gevinst, siger økonom Jeffrey Schott fra Peterson Institute for International Economics. I 2010 underskrev EU og Sydkorea en tilsvarende frihandelsaftale.

/ritzau/Reuters