Både Socialdemokraterne og Enhedslisten kritiserer Venstre for at fremlægge et finanslovsforslag med en ukonkret finansiering. Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen opfordrer regeringen til at indgå en aftale med Venstre.

Venstres forslag til en finanslov for 2013 bliver mødt med kritik af både Socialdemokraterne og Enhedslisten, der kritiserer forslaget for at være alt for ukonkret i forhold til, hvor pengene skal komme fra.

- Hvis man lægger tallene sammen, så tror jeg, at halvdelen af finansieringsforslagene er temmelig ukonkrete og noget luftige, siger Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen.

Da Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen sammen med finansordfører Peter Christensen (V) og politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) mandag eftermiddag præsenterede Venstres bud på næste års finanslov under overskriften »Færre afgifter. Flere arbejdspladser« var det ellers med en klar opfordring til regeringen:

- Jeg vil gerne rette - så kraftigt som muligt - en appel til regeringen her i dag om at indgå i konstruktive forhandlinger med Venstre med henblik på en finanslovsaftale, der peger fremad. Det er en appel om ikke at lade taktiske hensyn stå i vejen for de vigtige reformer, som Danmark har brug for. Vi er klar til at tage vores del af ansvaret, og vi ligger nu en stribe konkrete bud frem, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han roste regeringen for at udvise mådehold i deres eget udspil til en finanslov, men kritiserede også udspillet for ikke at tage hånd om den største udfordring i Venstres øjne: Danmarks konkurrenceevne.

- Udfordringen ved regeringens udspil er, at det ikke i tilstrækkelig grad tager hånd om de store aktuelle udfordringer, som Danmark står over for netop nu. Det er vores konkurrenceevne og det forhold, at vi stadig taber arbejdspladser i konkurrencen med andre lande, som vi kan se i beskæftigelsestallene, sagde Løkke.

Venstre vil blandt andet have en erhvervsskattepakke, der skaber bedre rammer for erhvervslivet, til i alt fire milliarder kroner. Udgifterne til Venstres udspil, der løber op i i alt otte milliarder kroner, skal blandt andet findes ved at modernisere den offentlige sektor og ved en kontanthjælpsreform. Samtidig vil Venstre hente godt to milliarder kroner fra reserver, der blandt andet er afsat til udsatte grupper, og det har både Socialdemokraterne og Enhedslisten svært ved at forstå.

- De reserver er afsat til udsatte grupper, for eksempel handikappede, og det er ikke den rigtige finansiering, siger John Dyrby Paulsen, mens Enhedslisten kalder det direkte »usympatisk«.

- De finansieringskilder, der faktisk er, handler om at tage fra de allermest sårbare, som unge arbejdsløse og de fattigste i ulandene. Det synes jeg ærligt talt er ret usympatisk, siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen.

Han understreger, at regeringen nu står over for et klart politisk valg.

- De kan enten gå sammen med Venstre om at forringe vilkårene for arbejdsløse, unge og asylansøgere for at bruge pengene på flere skattelettelser. Eller de kan gå sammen med Enhedslisten om at lave en finanslovsaftale, der kan få os gennem krisen ved at skaffe jobs, beskæftigelse og tryghed, siger han.