Trods en smule bedring i købelysten hos danskerne i januar, tegner forbrugertilliden stadig et billede af et privatforbrug på hastigt tilbagetog.

Efter et dyk i julemåneden blev stemningen blandt forbrugerne bedre i januar. Men selv om tallene fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden med -9,1 i januar er steget til det højeste niveau siden juni sidste år, pointerer flere bankøkonomer, at pessimismen har bidt sig fast hos danskerne.

Januar er nemlig en atypisk måned, der som oftest viser langt mere positive forbrugertillidstal blandt andet op grund af det traditionelle januarudsalg.

- Vi kommer ikke uden om, at vi formentlig vil se et tilbageslag igen i februar, når januar-effekten falder ud. Dertil kommer også, at niveauet fortsat er lavt og pessimismen stor, siger chefanalytiker i Sydbank Christian Hilligsøe Heinig.

I Handelsbanken påpeger cheføkonom Jes Asmussen også, at hvis man renser for almindelig sæsonudsving er forbrugertilliden fortsat på det svageste niveau siden begyndelsen af 1990'erne.

- Flere af komponenterne i forbrugertillidsundersøgelsen tegner stadig et billede af et privatforbrug, der er på hastigt tilbagetog, hvor fokus vil være på opsparing snarere end forbrug, siger han.

/ritzau/