Strålingen fra flere el-apparater farlig for fostre.

Hvis du er gravid, er du vant til at blive tudet ørerne fulde om, hvor farligt det er for dit kommende barn, at du drikker og ryger.

Men som om det ikke er nok, så kommer forskerne nu og advarer kraftigt mod den måde, mange gravide tilbereder deres mad på.

Spiser du ofte mad, tilberedt i mikrobølgeovn, løber du dobbelt så stor risiko for at få en spontan abort, lyder advarslen nu fra en gruppe forskere ved universitetet i San Fransisco.

Den verdens-anerkendte forsker, dr. De-Kun Li og hendes medarbejdere har nøje undersøgt 969 gravide kvinder. Kvinderne blev hver udstyret med en lille computer og monitor til måling af den elektriske stråling, de blev udsat for i deres hverdag hjemme og på arbejdspladsen.

159 af kvinderne fik abort, og 132 af dem havde været udsat for høje doser elektromagnetisk stråling.

Det viste sig, at de, der anvendte mikrobølgeovnen daglig, løb en dobbelt så stor risiko for at få en spontan abort i stedet for det ønskebarn, de gik og ventede.

For de kvinder, der var nået til 10. uge i graviditeten, var situationen alarmerende: Her var der seks gange større risiko for en abort.

Forskerne har en teori om, at strålingen fra mikrobølgeovnen kan forstyrre de elektriske impulser mellem cellerne i kroppen hos den gravide og fostret.

De celler, som udvikles i et foster, er særlig følsomme. Dr. Li advarer nu kraftigt alle gravide kvinder mod at overdrive brugen af mikrobølgeovnen og andre maskiner, som udsender elektromagnetiske stråler.

»Kvinderne bør simpelthen holde sig væk fra mikrobølgeovne, hårtørrere og transportmidler, som udsender stråler,« siger hun.

Ud over brugen af mikrovnen kan daglige rejser med elektriske tog også øge risikoen for abort, tyder det på.

Den amerikanske undersøgelse bliver publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift Epidemiology.

En af verdens førende strålingseksperter, englænderen, dr. John Stahter, siger:

»Tidligere studier har ikke vist nogen sammenhæng mellem elektromagnetiske felter og aborter. Men det her er interessant. Vi skal tage undersøgelsen med alvor, fordi den kommer fra en højt respekteret forskergruppe.«

Den danske radiolæge Carsten Vagn-Hansen, der forsker i mikrobølgeovnes skadelige virkninger, mener også, at de nye forskningsresultater skal tages alvorligt.

Han har i sit radioprogram fortalt om ny forskning, der peger på, at brugen af mikrobølgeovn kan give bl.a. kræft, skader på nervesystemet, hormonbalancen og hukommelsen.

»Der er så meget, som peger imod, at mikrobølgeovnen udgør en helbredsmæssig risiko for mennesker, når man udsættes for store doser og i længere tid,« siger han.

Maden tager skade

En stor dansk høring i nær fremtid, med deltagelse af udenlandske forskere, skal belyse problemerne nærmere.

Også selve maden tager ifølge flere undersøgelser skade af mikrobølgerne.

Undersøgelser af bl.a. mikrobølget broccoli og gulerod viste, at næringsstoffernes molekylære struktur blev deformeret, med skader på cellevæggene, hvorimod strukturerne blev bevaret intakte, når grøntsagerne blev kogt i en almindelig gryde.

Amerikansk forskning har også vist, at opvarmning af mad i mikrobølgeovn ikke dræber de frygtede salmonellabakterier ved genopvarmning.