Nu skal der tal på mandehørmen i fagbevægelsens top. Tal på, hvor stor viljen er til at sikre lige mange mænd og kvinder på de magtfulde poster i LO. Kongressen stemmer om kønskvotering for første gang.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I dag skal de knap 800 delegerede på LO-kongres for første gang nogensinde stemme om kønskvotering. »Vi fremlægger vores forslag, og vi insisterer på at få det til afstemning,« siger Kvindeligt Arbejderforbunds (KAD) næstformand Jane Korczak.

Ser rødt
Bare tanken om kønskvotering har traditionelt fået faglige topledere til at se rødt. I ugerne op til kongressen har Jane Korczak da også oplevet, at hun ikke var super-populær blandt kollegerne, når hun insisterede på at få sagen til afstemning.

Men hun står fast på, at medlemmernes interesser varetages bedst med en ligelig kønsfordeling blandt de faglige ledere. Sammen med pædagogmedhjælpernes fagforening, PMF, fremlægger KAD et forslag, der vil betyde kønskvotering ved valg til LOs politiske ledelse.

Eller med andre ord: Ledelsen, der består af formand, næstformand og fire LO-sekretærer, skal bestå af lige mange kvinder og mænd.

Forslaget er lidt blødere, end de to forbunds oprindelige udspil, der lagde op til, at hvis LOs formand var en mand, så skulle næstformanden være en kvinde. Og omvendt.

Det nye forslag, KAD og PMF indleverede i går, indebærer, at formand og næstformand godt kan være af samme køn, hvis blot den øvrige ledelse sikrer ligestillingen.

»Jeg havde oprindelig større ambitioner på fællesskabets vegne, men desværre har det været svært at få en reel ligestillingsdebat i gang. Og på et tidspunkt er man nødt til at se på de reelle muligheder. Man er nødt til at vælge sine krige med omhu,« forklarer Jane Korczak.

Selv om halvdelen af de 1,2 millioner medlemmer i LO-forbundene er kvinder, er det i stor stil mændene, der sidder på magten. Trods mange smukke hensigtserklæringer kommer kvinder kun sjældent helt til tops i fagbevægelsen.

I dag består LOs snævre politiske ledelse af fire mænd og to kvinder. I LOs daglige ledelse, hvor også fagforbundene er repræsenteret, er kun tre ud af 12 pladser besat af kvinder:

LOs næstformand Tine Aurvig-Huggenberger, KADs formand Lillian Knudsen samt formanden for Socialpædagogerne, Kirsten Nissen. De to sidstnævnte er de to eneste kvinder på topposten i de 19 LO-forbund. På LO-kongressen er 68 procent af de delegerede mænd.