Uvildig undersøgelse har afsløret kritisable forhold på A.P. Møller-Mærsks containerfabrik i det sydlige Kina. En grundig oprydning er i gang.

A.P. Møller-Mærsk har iværksat en gigantisk storvask på sin containerfabrik i Dongguan i det sydlige Kina. Der skal ryddes ud og rettes op på en række kritisable forhold. En uvildig undersøgelse har afsløret, at ikke alt gik for sig, som ledelsen ville have det på containerfabrikken.

Mærsk-chefen for Corporate Social Responsibility, CSR, Annette Stube, siger, at mellemlederne udgør en del af problemerne på fabrikken, der i to omgange sidste år har været ramt af strejker og optøjer.

- Det har desværre vist sig, at vi ikke fuldt ud har kunnet stole på alle de kinesiske mellemledere, der udgør en væsentlig del af problemet. Men det skal ikke være en undskyldning. Det er i sidste ende topledelsens ansvar, siger Annette Stube til Ritzau.

Efter kritik af forholdene på fabrikken fra den Hong Kong-baserede kampagneorganisation Globalization Monitor iværksatte A.P. Møller-Mærsk en uvildig undersøgelse blandt samtlige fabriksarbejdere i marts i år, da de vente tilbage til arbejdet efter to måneders nytårsferie med fuld løn.

Undersøgelsen viste, at 86 procet af fabriksarbejderne er tilfredse med forholdende på fabrikken, og de har tillid til den danske topledelse. Men undersøgelsen gav også A.P. Møller-Mærsk vished for, at noget var helt skævt på fabrikken.

A.P. Møller-Mærsk sætter ind med ændringer på en lang række punkter både personale- og arbejdsmiljømæssigt for at give medarbejderne bedre forhold. Under normale omstændigheder beskæftiger fabrikken 1900 ansatte, men halvdelen er på grund af manglende ordrer sendt hjem med fuld løn.

/ritzau/