Den amerikanske tobaksgigant Philip Morris ville hverve den tidligere danske udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen (V), til at tale tobaksindustriens sag.

Det fremgår af et dokument, som lederen af WHOs tobakskontrolprogram, Derek Yach, er blevet forelagt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Dokumentet, der omtaler den tidligere udenrigsminister, er dateret oktober 1988, og hævdes at være et referat af et møde med Uffe Ellemann-Jensen og den daværende formand for Foreningen af Hensynsfulde Rygere (Hen-Ry), Karsten Kesselring, i New York.

I referatet står der bl.a., at Ellemann-Jensen var parat til at blande sig i debatten om rygning, og måske kunne det også lykkes at bruge ministeren i tobaksindustriens kommende arbejde for at påvirke Nordisk Råds arbejde med rygningsspørgsmål.

Derudover: "At investeringerne i hr. Ellemann-Jensen var midler godt givet ud."

Den tidligere udenrigsminister tilbageviser, at han har modtaget støtte fra Philip Morris.

"Jeg kan ikke spændes for nogen vogn. Og at antyde, at jeg som udenrigsminister har fået penge fra tobaksindustrien er langt ude," siger Uffe Ellemann til Jyllands-Posten.

"Jeg føler mig groft misbrugt af den kraftidiot, der har skrevet det referat.

Jeg har ikke haft noget møde med Philip Morris, men har talt på et møde i New York for en forening, hvis formand tilfældigvis var ansat i Philip Morris."

Ellemann er i dag menigt folketingsmedlem og bl.a. lønnet bestyrelsesmedlem i Skandinavisk Tobakskompagnis datterselskab i Letland, og netop her opholder han sig i øjeblikket.

Dokumentet fra Philip Morris har imidlertid rystet WHO-lederen så meget, at han opfordrer regeringen til at kulegrave tobaksindustriens politiske indflydelse i Danmark.

"Vi har mange beviser på tobaksindustriens forsøg på at underminere sundhedspolitik mod tobak over alt i verden.

Men det er altid et chok at finde en så prominent person involveret," siger Derek Yach. bola.