Det kom bag på alle i de danske afdelinger af IT-giganterne Hewlett-Packard og Compaq, da det natten til tirsdag blev meddelt, at HP og Compaq går sammen, og at HP overtager 64 procent af det fremtidige selskab, mens Compaq står for resten.

Analytikere venter, at der er lagt op til store besparelser, men ingen i de danske selskaber havde hørt om planerne, og der var tirsdag ikke umiddelbart noget klart billede af, hvad det kommer til at betyde for de to danske selskaber.

- Vi vidste intet før tirsdag morgen og afventer nu en amerikansk telekonference, hvor der vil blive oplyst yderligere detaljer om fusionen, siger Søren Langgaard Larsen, marketingdirektør hos Compaq i Danmark. Heller ikke hos HP var der flere oplysninger at hente.

Analytikere i USA vurderer, at der vil blive tale om betydelige besparelser i den nye IT-koncern, der som udgangspunkt vil få 145.000 medarbejdere. I Danmark siger senioranalytiker Anders Elbak fra analysefirmaet IDC, at fusionen er skabt for at sikre besparelser i administration og produktion, og at de danske selskaber ikke kan forvente at slippe for en del af disse besparelser.

Anders Elbak vurderer, at der med HP-Compaq er skabt en klar nr. 2 efter IBM på IT-markedet som en såkaldt totalleverandør, der både har styrke inden for en række produktområder som pc'er, større computere (servere), printere og tjenesteydelser på IT-området.