Fristen for at få ulovligt indsamlede patientdata slettet er udløbet. Over 17.000 danskere valgte at fjerne oplysningerne, inden de overgår til Rigsarkivet.

Mellem 17.000 og 20.000 danskere har valgt at udnytte muligheden for at få slettet patientdata i Dansk AlmenMedicinsk Database (DAMD), oplyser Mads Haugaard, der er afdelingschef i Region Syddanmark, som har ansvaret for den omdiskuterede database,

DAMD indeholder fortrolige patientoplysninger fra millioner af danskere, og disse data er blevet indhentet ulovligt over en periode på otte år.

Derfor ville Region Syddanmark oprindeligt slette databasen tidligere på ugen. Men Rigsarkivet kom på banen og meddelte, at DAMD, på trods af dets ulovlige ophav, er »bevaringsværdig« og en »unik kilde« til, at eftertiden kan forstå de sygdomme, der plagede vores tid.

Databasen overdrages derfor nu til Rigsarkivet, men inden da havde danskerne et kort vindue til at få slettet sine oplysninger, hvilket mindst 17.300 har benyttet sig af.

»I nat kunne vi se, at i alt 17.300 har benyttet vores web-formular på nettet. Oven i det tal kommer de borgere, som har henvendt sig til os via et brev eller en mail, og de eksakte oplysninger er først klar mandag. Et kvalificeret gæt vil være, at små 20.000 mennesker har benyttet muligheden for at få slettet de indsamlede patientdata,« siger Mads Haugaard og fortsætter:

»Langt hovedparten af danskerne har været registreret i denne database, hvilket vil sige cirka 4,3 millioner unikke cpr-numre. Set i det lys er 20.000 ikke særlig mange, men omvendt må man sige, at når 17.000 mennesker har besøgt vores hjemmeside for at få fjernet data på så få dage, så er det er pænt tal,« siger Mads Haugaard.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har tilsluttet sig rigsarkivarens ønske om at sikre databasen for eftertiden. En klausul sikrer dog, at offentligheden først kan få adgang til databasen efter 230 år.

De Konservative har på vegne af oppositionen fremsat et beslutningsforslag om at destruere databasen.