Medicin og bedre livsstil blandt de ældre halverer antallet af danskere over 50 år, der bliver blinde.

Nye behandlingsmetoder og forbedret livsstil blandt ældre de seneste ti år har ført til et fald på 50 procent i antallet af danskere over 50 år, der bliver ramt af blindhed.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge ny forsknikg, som blandt andre afdelingslæge på Roskilde Sygehus’ øjenafdeling, Inger Christine Munch, står bag, viser, at der der i 2000 var 75 nye blinde per 100.000 mennesker, mens tallet i 2010 er blevet halveret.

Faldet er primært sket siden indførelsen af nye behandlingsmetoder for sygdommen AMD - også kaldet alderspletter på nethinden, som er den hyppigste årsag til svært synstab i den vestlige verden. Hvert år rammes cirka 3000 danskere af netop denne sygdom med så svære forandringer til følge, at de har et syn på under 30 procent, men sætter man ind med behandling i tide, kan en stor andel af patienterne helbredes, forklarer Erik Lohmann, sekretariatschef i Øjenforeningen - en forening, som har til formål at fremme forskning i øjensygdomme.

- Man har været i stand til at finde en vej til at bekæmpe og helbrede en sygdom, som øjenlægerne hidtil har stået mere eller mindre hjælpeløse over for. Medicinen er så effektiv, at nogen bruger ordet ’mirakelmedicin’. Hos en tredjedel af patienterne er der stadig ikke noget at gøre, men hos en tredjedel stabiliseres synet, og hos den sidste tredjedel forbedres synet. Det kræver dog, at man kommer hurtigt i behandling, for det er en meget aggressiv sygdom.

BNB