I næsten to ud af tre kommuner kan man nu anonymt indberette en medborger.

På få år har de danske kommuner i stigende grad givet borgerne nye muligheder for anonymt at give tip om snyd med sociale ydelser som boligstøtte, kontanthjælp og børnetilskud. Næsten to ud af tre kommuner har nu en hjemmesidefunktion eller en telefonlinje, hvor man ganske anonymt kan indberette sin mistanke. Og langt de fleste har indført ordningen inden for de sidste fire år, skriver Berlingske.

Det viser en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget blandt landets 98 kommuner, hvoraf 52 af dem har deltaget.

I Københavns Kommune strømmer det ind med anonyme anmeldelser fra borgere, der har en mistanke om snyd. Det har fået kommunen til at opruste indsatsen mod dem, som har fiflet med fakta.

- Der er ufatteligt mange anmeldelser, som alle sammen bliver gennemgået. Derfor har Københavns Kommunes politikere valgt at tilføre området ekstra bevillinger. Der er sat et klækkeligt beløb af til at effektivisere området, og vi har ansat flere folk til at undersøge sagerne. Vi opruster i høj grad på det her område. Man kan jo se, at det nytter, siger Per Stevnsborg, der er leder af Den Fælles Kontrolgruppe i Københavns Kommune, hvor man sidste år fik 25 millioner kroner ind alene i tilbagebetalinger og besparelser på udbetalinger.

De anonyme henvendelser drejer sig oftest om borgere, der lyver om, at de bor alene for at kunne få mere udbetalt i boligsikring, børnebidrag og kontanthjælp. I Kommunernes Landsforening, KL, ser man også en tendens til oprustning mod snyderne. Chefkonsulent for digitalisering og borgerbetjening i KL Charlotte Munksgaard siger:

- Kommunerne har oprustet indsatsen mod socialt snyd de seneste år, og vi hører fra kommunerne, at antallet af borgere, der anmelder, er stigende.

Ole Thyssen, der er professor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på CBS og har forsket i samfundsetik, mener, at vi i stigende grad føler os krænkede af snyderne og derfor indberetter det til kommunen.

- Vi finder det urimeligt, at naboen kan få råd til en udestue, fordi de snyder, når vi ikke selv kan. Den følelse af uretfærdighed opstår i højere grad, når der er økonomisk smalhals som nu. Det pæne ord for udviklingen er retfærdighed, det mindre pæne ord er fornærmethed, siger Ole Thyssen.