Spørgsmål: Hej Chris, jeg er en mand på 53 år, som for nogle år siden fik indlagt en forebyggende stent. Jeg har desuden forhøjet blodtryk og fik for et par uger siden endnu en diagnose: type 2 diabetes. Hvis jeg skal være ærlig har jeg nok haft en eller anden naiv forestilling om, at jeg var udødelig, men efterhånden krakelerer illusionen. Jeg ved godt, at du ikke kan komme forbi og hjælpe mig hver dag, men har du lidt indspark eller idéer til hvordan jeg ændrer min livsstil herfra? Hilsen Thomas

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål. Da jeg læste dette spørgsmål fik det mig til at tænke på UTURN gruppen, for de fleste af dem havde ikke bare én diagnose, men flere – ligesom dig – og faktisk viste en nylig undersøgelse fra Region Midtjylland, at flere og flere danskere lider af flere sygdomme på en gang. Ifølge undersøgelsen lider 39 procent af danskerne mellem 25 og 79 år af to eller flere sygdomme, mens hver 10. har fire eller flere kroniske sygdomme. Man siger, at en ulykke sjældent kommer alene og sådan er det også ofte med livsstilsrelaterede sygdomme. Og egentlig giver det god mening, fordi de alle udspringer primært på grund af uhensigtsmæssige livsstilsvalg over en længere årrække.

Først og fremmest er det vigtigt for mig at understrege, at du skal fastholde den eventuelle medicinske behandling du modtager på nuværende tidspunkt. Når du går i gang med en livsstilsændring er det en god idé at indgå en dialog med din læge, så han eller hun kan monitorere din sygdomsmæssige udvikling undervejs. Med tiden kan du måske reducere dit medicinforbrug, men det bør ikke være målet i sig selv – gå i stedet efter at få det bedre.

I relation til livsstilsændringer så er der flere ting du kan gøre indenfor søvn, fysisk aktivitet, stressniveau og mad, men inden du går i gang med at ændre på dit liv, så er det en god idé at skabe plads (her mener jeg tid), afstemme forventninger med dine omgivelser samt finde ud af om du vil starte med et område af gangen eller gå ”all in” med det samme på alle områder. Og med all in mener jeg ikke ekstremt, men blot om du vil lave ændringer på flere områder på en gang. Sæt en realistisk plan og indstil dig på at ændre livsstil for livet – ikke bare frem til 1. februar 2015.

Det mest håndgribelige område at starte med er fysisk aktivitet. Start med at gå. Gå 15 min om morgenen, tag aktive pauser i løbet af dagen og gå en tur efter aftensmaden. Køb eventuelt en aktivitetsmåler eller download en app, så du kan tælle din skridt – det kan være yderst motiverende.

Her er lidt idéer til hvad du kan supplere med, men du kan også selv tilføje andre elementer alt efter hvilke områder af dit liv, som halter rent livsstilsmæssigt:

Kredsløbs- og styrketræning flere gange om ugen. Øg gradvist og få evt. instruktion i opstartsfasen.

  • 7-8 timers søvn hver nat
  • Et minimum af forarbejdede fødevarer
  • Sluk dine digitale devices efter kl. 20.00

Jeg håber, det gav dig svar og ønsker dig styrke til at ændre din livsstil.

Stay strong, stay graceful!