UKRAINE: Den russiske præsident, Vladimir Putin, er genstand for megen kritik i disse dage, efter en folkeafstemning på den ukrainske halvø Krim søndag gjorde det klart, at 96,77 procent af borgerne, der gik til stemmeurnerne på Krim, ønsker, at halvøen skal være en del af Rusland. Afstemningen blev ikke overvåget af internationale observatører, og den anerkendes ikke af hverken Ukraine, USA og Europa, men den sidste leder i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatjov, er af en anden mening.

Til det russiske nyhedsbureau Interfax siger han nemlig, at man bør anerkende folkets valg, og at deres frie vilje ikke bør lede til sanktioner mod Rusland.

»Hvor Krim tidligere blev bundet til Ukraine gennem sovjetiske love - eller mere præcist, det kommunistiske partis love - som så bort fra borgernes ønske, har de selv samme borgere nu valgt at lave om på den fejl. Det burde blive hilst velkommen i stedet for at resultere i sanktioner,« siger Mikhail Gorbatjov til Interfax.

Gorbatjov henviser til de sanktioner, som både EU og USA har indført mod flere militærfolk og politikere på Krim og i Rusland. Blandt andet besluttede EU mandag at sanktionere 21 personer, som fremover ikke vil kunne rejse ind i EU, og som vil få deres midler indefrosset. USA retter sanktioner mod syv russere og fire ukrainere. Den pro-russiske afsatte præsident i Ukraine, Viktor Janukovitj er én af dem, USA straffer.

Men ifølge Gorbatjov har sanktioner mod Rusland ikke noget juridisk grundlag.

»Hvis der skal erklæres sanktioner mod et land, skal det være på et meget alvorligt grundlag. Og de skal støttes af FN. Befolkningens valg på Krim og den mulige sammenlægning af Krim og Rusland udgør ikke et sådan grundlag,« siger han til Interfax.

Indtil 1954 tilhørte Krim den russiske sovjetrepublik. Dengang besluttede præsidiet i det øverste lovgivende organ i Sovjetunionen at overdrage halvøen til Ukraine som et symbol på, at Ukraine havde været en del af det russiske imperium i 300 år.