Politikere rystede over nye oplysninger. Følg samrådet på live-tv HER

FØLG SAMRÅDET PÅ LIVE-TV LÆNGERE NEDE I ARTIKLEN

Det viser sig nu, at kulturminister Uffe Elbæk rent faktisk blev advaret af en embedsmand om, at det var en dårlig ide at lægge mange arrangementer på AFUK.

Det svarede Uffe Elbæk pludselig efter to en halv times samråd på et spørgsmål fra Michal Aastrup Jensen (V).

Uffe Elbæk sagde ellers før samrådet til journalister, at han ikke var blevet advaret af sine embedsmænd.

Flere politikere er rystede over de nye oplysninger.

- Jeg synes, samrådet helt har ændret karakter i en meget uheldig retning, siger Jørgen Arbo-Bæhr (Enh.).

- Det er et spørgsmål om, Folketinget er blevet ført bag lyset, siger Inger Støjbjerg (V), som dermed ægger op til at involvere ministeransvarlighedsloven, som kan fælde en minister.

Det er også kommet frem, at fakturaerne hverken var dateret eller forsynet med fakturanr., som de skal efter loven.

- Det er meget uheldigt, at man på den måde skal trække oplysningerne ud af ministeren. Jeg kan mærke, han spræller. Ministeren bør selv opfordre til en undersøgelse i Rigsrevisionen, siger Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Tidligere justitsminister Lars Barfoed (K) mener, at Uffe Elbæk 'er tæt på at føre kulturudvalget bag lyset'.

- Han bruge meget energi på at forklare, at det ikke er sikkert at, nyartistuddannelsen skal ligge i AFUKs regi. Men det er jo helt tydeligt, at et er det, er er meningen. Og han siger også, at det er det, der er meningen. Men hvis man prøver at føre udvalget bag lyset, er det en meget alvorlig sag.

Er det noget, der kan koste ham ministerposten?

- Det ved jeg ikke, men han er tæt på at lyve og det er meget alvorligt. Og jeg er ikke blevet klogere af hans svar på mine spørgsmål. Det er det ene cirkus. Så nu vil jeg bede om at få udleveret alle mødereferater, siger Lars Barfoed.

Uffe Elbæk er under hårdt pres i samrådet i Folketingets kulturudvalg. Han forsøgte ved starten af samrådet at fastslå, at det ikke var afgjort, at de 6 mio. kr., der var afsat til nycirkusuddannelsen i Finansloven skulle gå til AFUK, Akademiet for Utæmmet Kreativitet, hvor Elbæks mand er ansat. Det har fået de borgerlige politiker helt op i det røde felt.

- Jamen det fremgår jo helt klart af papirer, jeg sidder med, at pengene skal gå til AFUK. Man får en ubehagelig følelse af, at ministeren forsøger at føre udvalget bag lyset, siger den konservative formand, tidligere justitsminister Lars Barfoed.

- Man får jo næsten helt ondt af ministeren. Man kan jo se på AFUKshjemmeside, at man allerede nu kan søge penge til uddannelsen, sigerMichael Aastrup Jensen.

Og Inger Støjbjerg (V), fastslår at der står 'Hurra' og 'Tak' på AFUKs hjemmsideUffe Elbæk virker nervøs og uforberedt til samrådet, og han siger hele tiden:

- Nu må jeg håbe jeg kan huske spørgsmålet.

- Jeg ville ikke lægge de fem arrangementer der. Under de første tre vidste jeg ikke, min mand ville blive ansat. Jeg er ked af at jeg ikke indså, at det var dumt at lægge to arrangementer mere på AFUK.

- Men jeg fastholder, at jeg ikke havde planlagt at afsætte penge tilnycirkusuddannelsen. Jeg er ikke skyldig i vennetjenester ellernepotisme. Jeg kan se mig selv i øjnene, siger Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk beklager som sagt de fem arrangementer på AFUK, og siger,at næste gang, han inviterer kulturudvalget og andre ud til etkulturelt arrangement, bliver det på Bakkens Hvile på Dyrehavsbakken.

- Jeg var slet ikke klar over, at ministeren plejede at invitere ud på kulturelle arrangementer. Men da det viste sig, at det var kotyme, syntes, jeg det var helt rigtigt at invitere dem på AFUK, siger Uffe Elbæk.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti var med til arrangementet på AFUK.

- Da vi var der, syntes jeg jo det ar en fin ide. Jeg blev meget overrasket over, hvor dyrt, det viste sig at være, da vi fik regningen, siger Alex Ahrendtsen.

Uffe Elbæk søgte også at kaste fokus på embedsmændnes rolle i sagen.

- Der er ingen af mine embedsmænd, der har advaret mig mod at der var et problem med min habilitet eller nepotisme i forbindelse md AFUK og nyartistuddannelsen. Og det plejer de jo ellers at gøre, vis en minister er på vej ud over kanten, siger Uffe Elbæk.

Før samrådet prøvede Uffe Elbæk desperat at slippe ud af horden af journalister foran værelse 2-080 på Christiansborg, hvor samrådet om hans mistænkte kammerateri startede kl. 15.00.

- Skal vi ikke snakke bagefter. Det er selvfølgelig altid rart for en minister at være i kameraernes blitzlys. Men nogle dage er bedre end andre. I skulle tage og interesere jer noget mere for Folkeskolen, sagde Uffe Elbæk.

Han henviser til undervisningsminister Christine Antorini, der også tirsdag fremlægger et nyt stort folkeskoleudspil. Et udspil, der helt er druknet i skandalen om anklagerne om kamerateri mod Uffe Elbæk.

Enhedslistens kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr siger, at der ikke kun skal ulovligheder til, for at Enhedslisten trækker sikkerhedsnettet væk under kulturministeren og fyrer ham. Mindre kan også gøre det.

- Det er vigtigt om han har opført sig modent som minister. Hvis han har opført sig moralsk forkasteligt som minister, så synes vi også han har et alvorligt problem. Det er en gråzone.

Det er lidt svært at finde ud af, hvor meget der skal til for at I vil fyre ham?

- Ja, det kan jeg godt se. Men det er også svært at sige, præcis hvor grænsen går. Vi vil være klogere på det efter samrådet, siger Jørgen Arbo-Bæhr til bt.dk.

Bt.dk sender live-tv under hele samrådet. Det virker desværre ikke på m.bt.dk.

Andre læser også