Danmark

Dyrere end læger: Så meget koster det at uddanne en AFUK-artist

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

BT har fået aktindsigt i budgettet for den kommende 3-årige artistuddannelse på Akademiet For Utæmmet Kunst (AFUK), og her fremgår det, at udgiften per årselev er beregnet til 300.000 kroner, hvor af der er en brugerbetaling på 22.000 kroner per år. Foto: Thomas Lekfeldt
BT har fået aktindsigt i budgettet for den kommende 3-årige artistuddannelse på Akademiet For Utæmmet Kunst (AFUK), og her fremgår det, at udgiften per årselev er beregnet til 300.000 kroner, hvor af der er en brugerbetaling på 22.000 kroner per år. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er langt dyrere at uddanne folk med røde næser og sminke end hvid kittel og stetoskop.

BT har fået aktindsigt i budgettet for den kommende 3-årige artistuddannelse på Akademiet For Utæmmet Kunst (AFUK), og her fremgår det, at udgiften per årselev er beregnet til 300.000 kroner, hvor af der er en brugerbetaling på 22.000 kroner per år. En uddannelse der til næste år efter meget kritik er kommet på finansloven.

Kritikken kommer efter, at BT har kunnet afsløre, at kulturminister Uffe Elbæk selv har siddet i bestyrelsen for AFUK, samt at hans mand blev ansat på stedet kort inden bevillingen blev givet. Det har fået blandt andet Venstres Michael Aastrup Jensen til at sige, at 'det ligner en vennetjeneste'. Folketingets Kulturudvalg besluttede tirsdag i et åbent samråd med ministeren at bede Rigsrevisionen om at undersøge sagen.

Læs også: Venstre: Ny cirkusskole ligner vennetjeneste

Til sammenligning fremgår det af ’Takstkatalog for heltidsuddannelser i 2013’, at den statslige takst til universiteterne for at uddanne eksempelvis en læge er 96.800 kroner per år og blot 45.000 kroner per jurastuderende.

Det vil sige, at prisen for at uddanne en artist på en tre-årig uddannelse løber op i 900.000 kroner, hvilket er flere hundredetusinde dyrere end at uddanne en læge, da medicinstudiet tager seks år og dermed ender i en samlet pris omkring 600.000 kr.

Dekan Svend Hylleberg fra Det Samfundsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet undrer sig.

- Jeg har intet imod klovner, og jeg synes de er vældige sjovt. Men man kan jo spørge sig selv om, hvad politikerne syens, at det danske samfund har mest brug for. Vi har til sammenligning forelæsninger med op til 700 elever på universitet på grund af økonomien. Jeg synes, disse takster er som faldet ned fra himlen, siger Svend Hylleberg. 

Den samlede tilskud til AFUKs nye cirkusuddannelse er 15,012 million kroner over de næste fire år, og der regnes et årligt optag på ni elever. 

FAKTA: Sådan skal Elbæk undersøges

Folketingets Kulturudvalg besluttede enstemmigt tirsdag aften at bede Statsrevisorerne om at indbringe kulturminister Uffe Elbæks (R) nepotisme-sag for Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen skal undersøge, om kulturministeren bevidst har favoriseret gøglerskolen Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK).

Men hvordan fungerer undersøgelser som den af Uffe Elbæk? Få et overblik her:

Statsrevisorerne er politikere, som er udpeget af Folketinget. De har til opgave at revidere statens regnskaber og kan som den eneste myndighed pålægge Rigsrevisionen at udføre bestemte revisionsopgaver og undersøgelser.

Der er i alt seks statsrevisorer, der repræsenterer hver sit parti:

1. Peder Larsen (SF), formand

2. Henrik Thorup (DF), næstformand

3. Helge Adam Møller (K)

4. Kristian Jensen (V)

5. Mogens Jensen (S)

6. Klaus Frandsen (RV)

Folketinget kan bede Statsrevisorerne om at indbringe en sag for Rigsrevisionen - det er tilfældet i Elbæk-sagen.

Statsrevisorerne mødes en gang om måneden, og næste møde er den 12. december, hvor de skal tage stilling til Kulturudvalgets ønske om at indlede en rigsrevisionsundersøgelse af kulturministeren. Statsrevisorerne har formelt mulighed for at sige nej, men formand Peder Larsen har flere gange udtalt, at han forventer, at de ender med at imødekomme Kulturudvalgets ønske.

Herefter lander sagen hos Rigsrevisionen. Det er Folketingets uafhængige revision, som ligesom Statsrevisorerne har til opgave at revidere statens regnskaber. Rigsrevisionen rapporterer til Statsrevisorerne, om forvaltningen fungerer effektivt og ordentligt. De skal eksempelvis undersøge, om statens penge går til de formål, som Folketinget bevilger pengene til.

I Rigsrevisionen er der cirka 270 medarbejdere, som er fordelt på fem specialiserede afdelinger: to for større undersøgelser, to for årsrevision og én for støttefunktioner. Det er normalt Afdeling A for større undersøgelser, der tager sig af ministerområderne. Afdeling A gennemfører årligt 15-20 større undersøgelser inden for alle ministerområder.

Den øverste chef er rigsrevisor Lone Strøm, og det årlige budget for Rigsrevisionen er på cirka 183 millioner kroner.

Beslutter Statsrevisorerne at indbringe Elbæk-sagen for Rigsrevisionen, vil der først blive gennemført en forundersøgelse, hvorefter det vurderes, om der er noget at komme efter i sagen. Peder Larsen har udtalt, at forundersøgelsen tidligst vil blive gennemført i februar 2013, og hvis der er grundlag for en undersøgelse derefter, vil den først være færdig i maj-juni 2013.

Relaterede

Det læser andre