KØB PLUS!

Kulturminister købte gøgl og vin for skattekroner hos sin mand

Kulturminister Uffe Elbæk (R) har flere gange støttet en artistskole i København med ialt 180.000 skattekroner. Elbæk selv har nær tilknytning til stedet - hans registrede partner er ansat på skolen, som ministeren desuden i fire år sad i bestyrelsen for.

Det er sket ved i en række tilfælde at henlægge officielle møder, repræsentation, foredrag og dyre middage til skolen, der ligger i en gammel ejendom i Københavns Sydvestkvarter. Det viser en række dokumenter, BT har fået udleveret.

Kulturminister Uffe Elbæk blev tidligere på måneden kritiseret for at give seks millioner kroner til oprettelse af en uddannelse indenfor nycirkus, der forventes etableret ved den skole - Akademiet for Utæmmet Kreativitet - han har siddet i bestyrelsen for, og hvor hans mand i dag er ansat som sekretær. Uffe Elbæk afviste kritikken og sagde, at han blot førte et tidligere politisk ønske ud i livet.

Nu viser det sig, at Elbæk også på anden vis har støttet akademiet. Fra december 2011 til august 2012 har kulturministeren brugt 181.625 kroner på at holde tre officielle middage og to debatmøder på cirkusskolen. Penge er gået til vin, dyre middage, gøgl og lokaleleje.

I invitationen til et møde for 18 deltagere, der fandt sted 27. februar 2012 på skolen, hedder det i invitationen: ’Et glas velkomstbobler - og en lille canape - mens et artistnummer hjælper til med at lette låget og stemningen.’

Prisen inkl. ti minutters underholdning, middag og vin for de 18 deltagere blev 33.500 kr. inkl. moms eller 1.861 kr. pr person.

Menuprisen for mad og vin - lavet af de unge elever på produktionsskolen i samarbejde med en ansat køkkenchef - er ved de forskellige middage mellem 500 og 600 kroner pr. person. Samlet set har en kuvert - inklusiv mad, vin, lokaleleje og underholdning - kostet skatteyderne mellem 1.100 kr. og 1.861 kr. inkl. moms.

Ifølge Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, kan middagene være over grænsen for, hvad offentlige middage må koste.

- Det befinder sig i en gråzone. I Brixtofte-dommen i Østre Landsret blev det fastslået, at en kuvertpris maksimalt må være på 1.000 kr. Overstiger den 1.000 kr., skal der være helt særlige grunde: At man har statsministeren eller fornemme udenlandske gæster på besøg, siger han.

Venstre vil bede Rigsrevisionen se på, om ministeren har overtrådt reglerne.

Kulturminister Uffe Elbæk siger selv til BT:

- Jeg synes, det er en rigtigt træls sag. Det kan sende et forkert signal, og det kan misforståes. Og det beklager jeg. Jeg synes, det er rigtigt ærgerligt, og jeg har det skidt med det i forhold til min mand og skidt med det i forhold til AFUK, som er et interessant kulturmiljø, som vi kun kan være stolte af.

Sagen kort - Uffe Elbæk

Sagen om AFUK - Akademiet for utæmmet kreativitet - 2012

20. januar Møde mellem Uffe Elbæk og kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V), hvor muligheden for kommunal støtte til den nye cirkusuddannelse på AFUK bliver drøftet.

22. januar Opfølgningsmøde, hvor det anslås, at uddannelsen vil kræve en støtte på godt 15 mio. kr.

27. februar Statsforvaltningen Hovedstaden meddeler, at kommunen ikke må give støtte til uddannelsen. Det betyder, at pengene i stedet må findes gennem finansloven.

1. maj
Uffe Elbæks mand, Jens Pedersen, bliver ansat som sekretær i AFUK.

2. maj AFUKs leder, Annesophie Bergmann Steen, anmoder Uffe Elbæk om et møde om den nye cirkusuddannelse.

22. juni AFUKs leder, Annesophie Bergmann Steen, anmoder Uffe Elbæk om et møde om den nye cirkusuddannelse.

13. september Københavns Kommune afsætter 6 mio. kr. til den nye uddannelse på AFUK.

8. november
Uffe Elbæk mødes med AFUKs bestyrelsesformand, Knud Folschack, og Annesofie Bergmann Steen, hvor man drøfter den nye uddannelse.

11. november
Regeringen og Enhedslisten kommer til enighed om finansloven, hvori de seks mio. kr. til AFUK bliver tildelt.

Læs mere i BT Lørdag:
- Kulturordførerer til middag: Vi hoppede rundt i madrasserne
- Underholdning under EU-formandskab: 'Poetisk dobbeltnummer i pæl'